Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord: Henning Mankell, Göteborg

/

Till minne av Henning Mankell.

Annons

Vackert belägen, på höjden av en naturtomt med en vidunderlig utsikt, utanför Sveg ligger en stor röd trävilla med vita knutar.

Huset donerades år 1999 av Henning Mankell som stipendiebostad för Sveriges Dramatikerförbund och Sveriges Författarförbund.

Det finns gott om plats i huset i Överberg, så man kan ta med sig sin familj, och i stipendiet ingår ett bidrag för resa och uppehälle, allt för att underlätta vistelsen och skrivarbetet.

Henning hade själv som ung en gång fått den möjligheten, något som fick stor betydelse för hans författarskap, och blev något han aldrig glömde. Att ge någonting tillbaka när han hade möjlighet var viktigt för honom.

Husets placering beror på att han hade sin egen uppväxt i Sveg, och i samhället finns också Kulturcentrum Mankell, i anslutning till biblioteket, för den som vill veta mer om hur mycket han betytt för Sverige och den övriga världen.

Henning engagerade sig mycket för de svenska dramatikernas arbetsvillkor och satt under några år i Dramatikerförbundets styrelse.

För att stödja och hjälpa sina kollegor tog han initiativ till Henning Mankells stiftelse, som årligen delar ut ett stipendium på 100 000 kronor till en dramatiker, som genom sitt arbete visat socialt och politiskt engagemang inom Sveriges förhållande till världen.

Många är de manusförfattare, som fått ta del av hans stora generositet och starka vilja, att ge dem arbetsro och en skapande paus i deras ständiga jakt på uppdrag.

 

För Sveriges Dramatikerförbund

Camilla Ahlgren, ordförande

Birgit Hageby, vice ordförande

Annons