Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Lars Ejmert, Stockholm

Lars Ejmert, Slottsbacken Stockholm, har avlidit i en ålder av 81 år.

Han var sedan 1984 anställd på Stockholms slott som chefstekniker, en tjänst han hade fram till sin pensionering.

Hans maka Helen avled 2009 efter några års sjukdom, hon kunde bo kvar i hemmet till slutet tack vare Lars som gav henne all kärlek och stöd.

Lars drabbades av svår KOL, men kunde ändå med stöd av sina barnbarn och hemtjänsten bo kvar i sin lägenhet på Slottsbacken till sina sista dagar.

Från mitten av 1970-talet till 1984 var Lars verksam som ansvarig elektriker i Härjedalens kommun. Han blev mycket uppskattad för sin yrkesskicklighet, och inte minst för den person han var. Ärlig och uppriktig, stod för det han sa och sina åsikter.

Jag lärde känna Lars under min tid som anställd i Härjedalens kommun. En trevande inledning utvecklades till ett livslångt kamratskap, som omfattade båda våra familjer.

Lars var intresserad av foto, mest det svartvita. Under hans ledning gick många av oss arbetskamrater studiecirklar i foto och mörkrumsteknik. Han var aktiv i Fotofix och var med om att inreda klubblokaler i Gamla Specialkonsum, sedermera Elektro Radio.

Orädd och ”östschöte” som han var, begav han sig ut mitt i natten för att försöka fånga en björn på bild. Vilket han lyckades med och en ”tyst” beundran spreds bland oss norrlänningar när han presenterade sina bilder från fotolabbet.

Vi besökte Lars och Helen många gånger uppe på Slottsbacken, och lika så när han blev ensam.

En sommar var hela familjen där och Lars gav oss en egen komponerad guidning på Slottet. Vi gick in i flera avdelningar som var stängda för besökare. Och eftersom vi båda var intresserade av historia avslutades guidningen nere i valven i resterna och grunden till slottet Tre Kronor som brann ner 1697.

Härliga var besöken hos Lars och ibland gick vi ut och åt på någon av Gamla stans krogar eller besökte något intressant ställe.

Så länge krafterna räckte gjorde Lars besök i Härjedalen. En sommar besökte han oss under några dagar, och givetvis besökte vi Sonfjället och Nyvallens fäbod vid dess fot.

Att vistas på Sonfjällets topp var nog det han mest uppskattade i Härjedalen. Där kunde blicken svepa fritt milsvitt över Härjedalens vidder.

Lars somnade in den 22 juli 2019, och begravdes i Slottskyrkan den 12 augusti 2019.

Graven kan besökas på Galärvarvskyrkogården vid Nordiska museet på Djurgården.

Tack för livslång vänskap.

För familjen och alla vänner i Härjedalen.

Billy Andersson med familj