Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Märit Åhlund, Frösön

Vår älskade mamma Märit Åhlund avled 86 år gammal den 4 augusti. Hon avled med de närmaste runt sig.

Annons

Mor var född i en liten stuga i skogen före kriget. Om man använde de orden brukade mamma värja sig lite men sedan tillstå att det ju var så det var. Hon föddes Månsson hemma på Backen i Kårböle som den yngsta i en syskonskara med tre äldre bröder. En broder avled i unga år.

Uppväxten skedde under enkla omständigheter, men man hade vad man behövde och mamma pratade alltid gott om sin uppväxt, om goda grannar och en stark gemenskap i byn. Efter den femåriga folkskolan fick hon anställning på Handelsbolaget i Kårböle och blev där under nästan 20 år. Hon hade vad man sa läshuvud och var känd för sin snabba och ofelbara huvudräkning där bakom disken på Handelsbolaget.

Det vi ofta tänker på är vad som skulle blivit om mamma hade fått studera i unga år, en möjlighet som inte fanns för henne. Hennes föräldrar var gamla, bröderna flyttade tidigt till andra delar av landet och det föll sig naturligt att bli kvar och ta hand om föräldrarna.

Perioden efter kriget ökade skogsavverkningarna och kraftverksutbyggnaden i trakten vilket ledde till stor inflyttning. Kårböle var mycket levande då och mamma hade gott om historier av gemenskap och olika upptåg från den tiden. I skiftet mot 60-talet kom kronjägaren Tore Åhlund till byn, som sedan skulle bli vår far. De inredde vinden på den lilla stugan och bildade där familj.

Sonen Mats hann födas under tiden i Kårböle, 1962. Pappas arbete innebar flytt först till Rättvik, senare till Bispgården och till sist till Frösön vid samma år som Rickard föddes, 1969.

När Konsummarknaden på Frösön öppnade sökte mamma jobb där och blev kvar till sin pension, hon blev på så sätt ett ansikte många kände igen. Hon var en uppskattad och ansvarstagande kollega som även uppskattade sitt arbete och gemenskapen på arbetsplatsen.

Mamma utsattes under livet för en del prövningar. Hon hade polio som liten, en ohygglig sjukdom som hon turligt nog tillfrisknade ifrån utan några men för livet. En bror gick bort tidigt. Hon födde själv en flicka som inte överlevde mellan oss bröder. Vår far gick bort redan 1986. Kanske bidrog dessa upplevelser till hennes förmåga att se klart. Hon hoppades aldrig på några underverk och kunde efter svåra händelser alltid se framåt. Acceptera verkligheten som den är, eller gilla läget med ett annat uttryck.  

Efter pensioneringen 1996 ägnades än mer tid åt Backen och åt de handarbeten i olika former som hon ägnat sig åt under hela sitt liv. Väva, brodera, sticka och sy i olika material och hon deltog gärna i studiecirklar för att prova på nya saker. Hon var även engagerad i Civilförsvaret och i Röda korset. Viljan att ta ansvar och att bidra fanns alltid där tillsammans med en glädje att arbeta för något tillsammans med andra.

Hon och en änkling i kvarteret på Frösön, Folke, fann varandra på äldre dagar och de fick flera bra år tillsammans med friluftsliv, resor och fixande i Backen innan Folke gick bort 2010.

Mamma höll igång högt upp i åldern men slutade köra bil för några år sedan och började de sista åren ta emot hjälp från hemtjänst i sin lägenhet på Fröjavägen. I vintras ramlade hon, skadade sig och kunde därefter aldrig återvända hem. De sista månaderna vårdades hon på äldreboendet Västervik på Frösön.

Med saknad och tacksamhet kommer vi att minnas hennes flit och ansvarskänsla, hennes omsorg för oss och andra samt klarsynen och förmågan att vara glad för det vardagen erbjuder.

Sönerna Mats och Rickard