Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord: Nils W Nilsson, Funäsdalen

Vår älskade Nisse har efter ett aktivt och lyckligt liv somnat in i hemmets lugna vrå Söromsjön, Funäsdalen.

Annons

Nils föddes i Vemhån 1940 som nummer fem i en barnaskara utav sju. Familjen flyttade 1947 till Sveg där Nils gick i skola. Pappa Jöns var hästhandlare och sågverksägare och mor Anna tog hand om hushållet.

Nisse älskade redan som barn livet i skogen och på fjället och började tidigt jaga och fiska.

Efter grundskolan flyttade Nils till Uppsala där han tog ingenjörsexamen i maskinteknik som bland annat ledde honom vidare till jobb på Volvo BM i Eskilstuna. När möjligheten sedan kom att ta över Svegssågen flyttade han hem till Sveg igen för att kunna njuta av skog och fjäll. Tillsammans med äkta makan Gunvor fick han två barn, Torbjörn och Birgitta, och livet handlade mycket om jakt, fiske, hundar och hästar på gården i Överberg.

1989 återvände Nils till Vemhån och träffade så småningom Monica från Ljungdalen och flytten gick vidare västerut till Funäsdalen.

Nils, som var en mycket social och driven person, gillade att engagera sig i diverse företag och föreningar såsom Svenska setterklubben, Lions, Destination Funäsdalsfjäll, Vemhåns jakt & fiskevårdsförening, Jägarförbundet och Fornminnesföreningen. Han agerade också invigningsgeneral vid öppnandet av Härjedalens fjällmuseum 1999.

Nisse älskade att resa och intresset tog honom till jordens alla hörn – såväl Australien och Nya Zeeland som Mexiko, Västindien, Afrika samt de flesta delar av Europa.

I början av 70-talet kom Nisse i kontakt med brittiskt stående fågelhundar och kärleken till framförallt engelsk setter gav honom många lyckade jaktdagar och framgångar inom jaktprovsvärlden där flertalet av hans hundar kan titulera sig jakt- och utställningschampions – både i Sverige och i Norge. Nils utbildade sig också till jaktprovdomare och dömde under sina år flera SM och NM.

Alltid hade han något på gång – var det inte att jaga, hugga eller röja i skogen så var det att lära barnbarnen att skjuta, snickeriarbete eller att skriva en krönika till någon tidning.

Pappa Nisse är mycket saknad utav alla som stod honom nära.

Dotter Birgitta (Bitte) Nilsson

Annons