Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Sonja Hälleråd, Funäsdalen

Sonia Hälleråd, född Wagenius, 85 år, somnade stilla in den 13 september i kretsen av sina närmaste.

Sonia föddes på Flon i Bruksvallarna. Förstfödd i en syskonskara på åtta tog hon stort ansvar för småsyskonen.

Företagsamhet och reda utvecklades därav och vid 14 år arrangerade hon till stor förtjusning revy i byns ordenshus.

Vid 17 års ålder gick flytten till Gnarp. Där mötte hon sin tillkommande, Ivar Dahlgren. De blev unga föräldrar till Sonias enda barn, Lars.

Sonia lärde sig till damfrisörska, körde ut bröd, jobbade i Ica-butik och var även vokalissa i en orkester.

Anekdoter finns. I Gnarps fotbollslag spelade Ivar högerinner. Damerna följde med och som ivrigt påhejande supportrar placerade de sig bakom motståndarburen och spelade den stackars målvakten små spratt. Måhända att Gnarp knep några extra poäng därav. Det var nog roligare förr, tänker vi som skrattat gott när Sonia berättat.

Vid 27 år drabbades Sonia av sjukdom som slutade med en riskfylld operation vid Akademiska i Uppsala. Efter tillfrisknandet blev det fyra år till i Gnarp. Paret gick då skilda vägar.

Sonia flyttade till Uppsala, där hon jobbade som kontorist till pensioneringen. Hon träffade en ny man. Med intresse att resa, spenderades vintrarna i Spanien, där nya vänskapsband knöts.

2015 återvände Sonia till Funäsdalen och trivdes på boendet Fjällsol till sin bortgång.

Sonia sörjs närmast av sonen med familj, syskonskaran från Härjedalen samt fyra syskon på sin biologiske fars sida, från Strömsund i Jämtland.

Lars och Ann-Charlott Dahlgren