Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Sune Nilsson, Ytterhogdal

Sune Nilsson föddes i Ytterhogdal den 14 oktober 1925 och växte upp med tre syskon. Mamman var hemma och skötte om familjen och pappan murade, snickrade och körde timmer. Familjen arrenderade ett litet hemman och där fanns kor, hästar och grisar. Sune gick sexårig folkskola och innan rekryten arbetade Sune i skogen.

1945 träffade han Britta Nilsson och 1947 flyttade de till Göteborg. I Göteborg fick Sune arbete på Götaverken och Britta fick arbete på Vasa sjukhus. Under tiden på Götaverken engagerade sig Sune i Socialdemokraterna och blev både politiskt och fackligt aktiv. Han manade till praktisk handling på arbetsplatsen och var alltid på arbetarnas sida.

1954 började Sune arbeta på Volvo och blev kvar där till 1964. Efter några år som facklig instruktör på ABF i Malmö var Sune och Britta tillbaka i Göteborg. 1971 började Sune på Arbetsförmedlingen och han arbetade kvar där i 20 år.

Paret köpte hus i Backa och Sune gick med i Socialdemokratiska föreningen i Backa som på den tiden var en stor klubb. Britta som under många år varit svårt sjuk i diabetes gick bort 1984.

Sune engagerade sig i kyrkofullmäktige och var vice ordförande i kyrkonämnden samt vice ordförande i kyrkogårdsstyrelsen. Han var mycket intresserad av närmiljön och som ordförande i kommundelrådet arbetade han för att utöka spårvagnsnätet till Backa. 1987 träffade Sune Anna Engman och efter hennes bortgång 2012 flyttade Sune tillbaka till Ytterhogdal.

Han var fortfarande politiskt intresserad och var Socialdemokraterna trogen. Sune var också mycket intresserad av fotboll och följde hemmalaget Ytterhogdals fina framgångar. Efter en tids sjukdom gick Sune bort den 29 december 2018 men in i det sista såg han fram emot att få vara med om ännu en spännande fotbollssommar på Svedjevallen.

Syskonbarnen genom Leif Nilsson