Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord: Adolf Grinde, Funäsdalen

Vår älskade far, svärfar, farfar, morfar, gammelfarfar har stilla insomnat.

Annons

Vår pappa Adolf föddes och växte upp Söromsjön, Funäsdalen.

Vi vet ju inte men kan tänka oss att han och hans bror Stig gjorde ungefär samma saker som vi när vi också växte upp på samma ställe. Det vill säga, bara hemma när man åt eller sov, annars var det väl att fara runt i skogen, klättra i träd, klättra "ust på hammarn", fiska och jaga, bygga flygplan i balsaträ.

Sex år i skolan, sedan börja jobba: skogsarbete, Vägförvaltningen, Konsumbygget, Lossendammen, kraftverket i Rätan och så vidare. Då blev det pengar att bygga ut övervåningen Söromsjön, köpa motorcykel och bilar.

Alltid jobba, efter vanliga jobbet fortsatte arbetsdagen med stuga i Tänndalen och Söromsjön. Pappa fortsatte sedan med olika byggnadsjobb tills han fyllt 70.

Pappa träffade vår mamma Märta från "Nålanåt", de gifte sig 1949 och levde sedan tillsammans tills hon gick bort 1991.

1965 byggdes huset i byn, mycket gjorde han förstås själv.

Där samlades man ofta före och efter danser, för att dricka kaffe och Kaptenlöjtnant. De hade en stor och livgivande bekantskapskrets.

Med åldern blev det "lugnare" saker såsom kortspel om pengar (tioöringar), spelade boule, badade bastu där det blev diskussion med grabbarna.

Vi tänker ofta på pappas bestämda åsikter med kommentarer såsom: "Ja, jag kan väl ha fel fast jag har rätt". Vi tänker också på pappas omsorg om oss barn och barnbarn.

Viktigt var det att det stod en Volvo på gården, som symbol för att handla svenskt.

Bilen och ytterdörren var sällan låsta, bilen för att den snart skulle användas och ytterdörren för att alla var välkomna.

Pappa var mycket aktiv som sagt, cyklade och åkte skidor mycket tills han drabbades av stroke. Det blev totalt fem stycken och det gjorde att han inte kunde bo hemma utan vårdades på Fjällsol. Personalen på Fjällsol var mycket duktig på att ta hand om och att peppa vår pappa.

Till slut orkade inte pappa längre utan avled i sin säng tidigt på morgonen den 30 januari.

Alf, Ulf, Marie

Annons