Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord: Agnes Hammarström, Sveg

Vår älskade mamma Agnes Hammarström har den 15 maj 2017 lugnt och stilla somnat in i en ålder av 94 år.

Annons

Hon föddes på gården Kullarshia, Dalby socken i norra Värmland. I en syskonskara på tio barn var hon den äldsta flickan bland sju äldre bröder och två yngre systrar. Hon gick i skolan i Transtrand och hennes första arbeten var som piga i Malung.

Sommaren 1944 kom hon på sin äldre bror Gunnars inrådan till Härjedalen. Gunnar arbetade på ett vägbygge vid Siksjön och där var man i akut behov av en duktig kocka. Trots viss tveksamhet antog hon erbjudandet och där träffade hon snart Otto som sedan kom att bli hennes man. Nyårsafton 1944 vigdes Agnes och Otto i Dalby prästgård. Ett äktenskap som varade i hela 62 år.

De nygifta bosatte sig i Kåkstan, Sveg där det nya egenbyggda stenhuset stod klart för inflyttning sommaren -54. Agnes födde fyra barn mellan 1945 och 1958 och ägnade större delen av sin tid åt hem och omsorg om familjen.

Så småningom tog Agnes steget ut i förvärvslivet. Först som timanställt hembiträde hos olika familjer i Sveg. Därefter arbetade hon många år som skolstäderska på Södra skolan. I slutet av 60-talet började hon arbeta på Svegs sjukhus där hon stannade till sin pensionering. Agnes hade en enastående förmåga att hålla många bollar i luften. Hon navigerade skickligt mellan oplanerade springvikariepass på sjukhuset och spisen därhemma – en sann pionjär i konsten att få ihop livspusslet! Många år stod hon för kaffekokningen under Olsmässfesten på Gammelgården.

Förutom familjen låg stugan i Sundsätt både Agnes och Otto varmt om hjärtat. Att bege sig ut i skogen och plocka bär tyckte de mycket om – vare sig det gällde hjortron, blåbär, hallon eller lingon. Mossplockning var också under många år såväl en källa till avkoppling som en välkommen extrainkomst.

Agnes hade alltid så länge hon orkade ett handarbete på gång – vävning eller stickning. Hon har försett såväl familjen som otaliga vänner och bekanta med trasmattor, strumpor, vantar, mössor, halsdukar och tröjor för många år framåt. Agnes hade en fantastiskt fin sångröst och tyckte mycket om att sjunga tillsammans och lyssna till musik.

När hon nu efter ett långt, friskt och mycket rikt liv somnat in lämnar hon ett stort tomrum men oändligt många varma och ljusa minnen efter sig.

Barnen Åke, Siv, Göthe och Ewa

Annons