Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord: Anna Loo, Funäsdalen

/

Den 19 augusti avled Anna Loo lugnt och stilla på äldreboendet i Funäsdalen dit hon kommit efter en sjukhusvistelse några veckor tidigare. Anna blev 98 år efter ett långt och innehållsrikt liv.

Annons

Tyvärr drabbades hon av en av de svåraste sorger någon kan vara med om, när hennes enda barn, sonen Börje, avled på julaftonen 2014 efter en tids sjukdom. Annas närmaste är barnbarnen Lena och Anna med familjer och barnbarnsbarnet Alvin.

Anna kunde bo kvar hemma ända in i det sista trots att hon sedan flera år hade nedsatt syn som till slut gjorde henne blind. Med hemtjänsten på besök två gånger per dag klarade hon resten av vardagen på egen hand med goda grannar inom räckhåll.

Redan på 1950-talet kom Anna att börja arbeta med affärsverksamhet i den anrika lanthandel som hennes svärfar Pär Loo hade i Loo-gården i Långå.

När hon och maken Alfred Loo, som var föreståndare för postkontoret i Långå, byggde en egen fastighet vid infarten till Långå by blev hon den drivande kraften i handelsverksamheten och så småningom, efter makens död, även ansvarig för postverksamheten. Sysslor som hon skötte med stor omtanke och uppskattning tillsammans med sonen Börje. Pelargonerna spred därefter sin prakt i skyltfönstren.

Vi är många som haft glädjen att få ha Anna som moster eller faster. Med henne har den sista länken till den ursprungliga Skans Jo-familjen brustit. Även om vi fick rå om Anna under så många år känns saknaden stor, men hon behövde nu få komma till den vila hon förtjänade.

För mig personligen var Anna en uppskattad fiskekompis och jag har många fina minnen från våra fisketurer, framför allt på Grundsjön. Sista gången blev för fem år sedan då vi började fisket vid tiotiden på förmiddagen. Anna hade det nya spö hon fått av oss i 90-årspresent. Med en kort rast fiskade vi hela dagen och vid femtiden sa jag att det nog började bli dags att avrunda. Anna såg på mig och sa: Ingen brådska för min del.

Jag tackar Anna för att hon var den hon alltid varit för oss alla. Tack för att vi fick dela tiden tillsammans. Tack för alla fina minnen vi bär med oss.

Helge Jonsson

Annons