Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord: Antero Jonasson, Mora

Antero Jonasson, Mora, har avlidit i en ålder av 75 år.

Annons

Antero kom till Sveg som krigsbarn från Finland under andra världskriget och adopterades av Jonas och Tora Jonasson från Älvrosremmen, boende i Sveg, och fick Vivianne till storasyster. Hans storebror Lassie kom samtidigt till Ytterhogdal.

Antero var en idrottsbegåvning och satte från tidig ålder prägel på Svegs idrottsliv, från skolidrotten till junior- och seniorverksamheterna. Han var ett konditionsfenomen som förde tankarna till finländsk löpar- och längdskidåkartradition. Han var en idrottens tusenkonstnär och dominerade och var inte bara bäst i de flesta disciplinerna utan höjde sig i många fall långt över sin omgivning. Talang fanns för allt och friidrotten kunde ha blivit hans främsta område, men även fotboll, pingis, tennis och inte minst ishockey tog upp all hans tid veckans alla dagar.

Via värvning till Östersundslaget IK Boston vid tiden för militärtjänst gick vägen 1965 sedan till allsvenskan (den dåvarande elitserien) och Wifsta/Östrand som sedan blev Timrå IK. Hockeykarriären avslutades i Mora.

Sin personlighet presenterade Antero på ett fint sätt som idrottsman och medmänniska. Det ständigt goda kamratskap han visade var ett av flera av hans goda kännetecken.

Det finns mängder av berättelser och anekdoter över Anteros idrottsprestationer och frågan är om Sveg någonsin haft en så stor idrottspersonlighet. Han blev ett begrepp och en idol hos de generationer som var samtida och fick uppleva hans gärningar. Dessa har alltid varit samtalsämnen när vi 40- och 50-talister samlats i olika sammanhang. En legendar har lämnat oss men samtalen kommer inte att upphöra.

Mats Widén Lullen Hoflin

Idrottskompisar med Antero från allra första början

Annons