Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord: Arne Henriksson, Sveg

/

En sann hembygdens son, Arne Henriksson, Sveg, har slutat sina dagar. Född i byn Olingdal sommaren 1934 tillbringade han i stort sett hela sitt liv i Härjedalen. Många fina år fick han dela med hustrun Marianne.

Annons

Som pojke lärde han sig sköta skog och jord och djuren i ladugård och stall på släktgården, Väst i gala.  Kärleken till hemgården bestod genom åren. Byggnader och ägor sköttes omsorgsfullt och är en prydnad för byn. Även sedan gården övertagits av dottern Ing-Marie med barnen Karin och Erik har Arne funnits till hands både praktiskt och med kloka råd. 

Utmärkande för Arne var ett hundraprocentigt engagemang såväl i dagliga arbetsuppgifter som på fritiden. Under många år tjänstgjorde han vid tekniska kontoret i Sveg med ansvar för skötseln och underhållet av kommunens gator och vägar. Sin hembygds historia och bevarande ägnade han stort intresse. Som samfällighetsföreningens ordförande har han verksamt bidragit till upprustning av Olingdals byskola, som idag är uppskattad samlingsplats för byns gemensamma aktiviteter och även fungerar som hyresbostad för turister.

Jakt och friluftsliv har tillhört Arnes fritidsintressen. I flera årtionden har han fungerat som kunnig jaktledare för Amsens älglag och åtskilliga älgar har fallit på hans postställen. Även denna höst återfanns han som vanligt i älgskogen. Duktig skidåkare var han med ett tiotal framstående placeringar i Vasaloppet på meritlistan. Inom Svegs IK har han både varit ordförande i skidsektionen och medverkat i författandet av boken Svegs IK 100 år. Som pensionär gav Arne uttryck för sin sångarglädje både i kören Optimisterna och i andra sammanhang. Hans framföranden av Mosippan och sången Glöm inte bort dina vänner har alltid varit uppskattade.     

Stor är saknaden och sorgen i hembyn och i Arnes stora bekantskapskrets både i Härjedalen och utöver landskapets gränser. Länge vill vi minnas Arnes positiva livssyn, varma omtanke och vänskap. 

Göte Olingdahl

Annons