Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord: Brita Fahlén, Långå

De som byggde landet ägnas, med all rätt, den vördnad en sådan gärning motiverar. De är många och alla väl värda vår beundran. I personliga relationer, släktskap, arbete, föreningsliv och bygemenskap finns det några som sticker ut mer än andra. Min gudmor Brita Fahlén hörde dit liksom hennes man Otto, som avled 2011.

Annons

Dem kan vi minnas inte bara som samhällsbyggare utan även som personligheter som vårdat de fundament vår civilisation vilar på. Grundläggande värderingar om livets mening, om hjälpsamhet, sammanhållning och samhällsengagemang. Förklaringar ur vår historia om hur man klarade sig trots knapphet och karga omständigheter. Förebilder som utan att förhäva sig kunde skilja på viktigt eller oviktigt, rätt eller fel, vad är gott och vad är ont.

Brita föddes på gården Backen, en av de äldsta gårdarna i Långå, och förenade i sig två kultursläkter, genom mamma Märet Zakrisson i Långå och pappa Olof Ljungberg från Ljusnedal. Brita var äldst i syskonskaran med Konrad och Margit. Efter sexårig folkskola i Långå, konfirmation och fortsättningsskola i Hede låg världen valfritt öppen med hennes begåvning och genom uppmuntran och stöd från föräldrar och familj.

Men vägen var dock tämligen given och spikrak till Rösta lanthushållsskola för den unga Brita. Möjligen med viss påverkan av den några år äldre Otto Fahlén som hade positiva erfarenheter från Torsta lantbruksskola. Kunskap gör livet enklare, mer förståeligt, målen mer gripbara och det är roligare att arbeta, även i motlut. Pusselbitarna griper in i varandra och mycket riktigt blir det ett bärande motiv till den livslånga idyll de kom att skapa i Långå på Emresgården, därtill med kulturhistoriska föremål och ett vårdat kulturlandskap. Det är som en saga, stödd på handlingskraft, beslutsamhet, arbetets glädje ur ihärdigt slit och alltsammans format med framtidstro och det finaste som präglar Långås bondekultur. Vetgirighet och experimentlusta ingick, till och med veteodling gjordes på försök. Man kan bli imponerad och tacksam för mindre.

Det är många förutom familj, släktingar och vänner som fått rå om Brita och ta emot hennes omtanke, kloka råd och känna stöd från hennes engagemang. Det gäller alltifrån länsresidenset, där Brita var en klippa i landshövding Torsten Löfgrens hushåll och representation, till hembygds- och föreningslivet i Långå, lantbrukets bildningsverksamhet, kyrkan och landsbygdens kvinnors kloka stöd till samhällsbyggare inom politiken.

Det är lätt att förstå varför Brita blev en förebild för så många. Om världen präglades av personer som Brita och Otto skulle det inte finnas krig, vi skulle inte ha miljöförstöringen och heller inte nöd annat än den som skapas av naturkatastrofer. Kornladan i Emres har i taknocken en gammal spira som betyder: Välkommen hit. Här finns mat! Tecknet innehåller allt vi behöver förstå för att medverka till en rimligare värld.

Brita fick leva ett långt liv som hon var glad åt, en delad glädje med döttrarna Mait och Ulla-Britt och deras familjer med sju barnbarn och tre barnbarnsbarn, många släktingar, vänner och personer som mött henne i olika sammanhang. För mig och min familj var Brita en uppskattad gudmor. Hon blev min sista.

Helge Jonsson

Annons