Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord: Einar Östman, Sveg

/

Strax innan gryningen den 14 oktober somnade vår älskade pappa, Einar Östman, stilla in med mamma och oss barn vid sin sida. Ute var marken täckt av frost och himlen var hög och klarblå när solen sen gick upp – en perfekt dag för harjakt skulle pappa säkert ha sagt.

Annons

Pappa föddes och växte upp i Lofsdalen och otaliga är de historier vi fått höra om händelser från den tiden, allt från rövarhistorier i skolan till jaktäventyr med farfar och farbror Karl. Hans underfundiga humor har glatt oss många gånger och pappa älskade att både berätta och lyssna till historier, sanna eller påhittade.

På 1950-talet flyttade pappa till Sveg och började arbeta på SJ som han blev trogen hela sitt arbetsliv. I Sveg träffade pappa sin stora kärlek May-Britt och 1963 gifte de sig i mammas hemby Ljungdalen. De bosatte sig i Sveg och 1964 och 1969 fick de oss, Ann-Christine och Elisabeth. Familjen har alltid betytt mycket för pappa och han har alltid varit mån om att vi skulle ha det bra. Att ställa upp när helst som vi behövde var en självklarhet för pappa och något vi är mycket tacksamma för.

För pappa var allt möjligt, han hade många olika projekt på gång och en av stugorna i Ljungdalen är ett fint bevis på det. Den var från början ett timmerhus i Härjeåsjön som han tog ner, fraktade och byggde upp i Ljungdalen. Stugorna i Ljungdalen har alltid varit en samlingsplats för familjen där vi har tillbringat helger och semestrar både under vår uppväxt och som vuxna. I Ljungdalen firade vi alla i familjen deras guldbröllopsdag för två år sen. Det är också därifrån vi många somrar under vår barndom drog iväg på äventyrliga bilsemestrar till Norge.

Pappa var mycket idrottsintresserad och tävlade i många år i både orientering och skidåkning. Han deltog även framför TV:n i alla möjliga sporter, men det var nog skidåkningen som pappa brann mest för. Inte alltid längdskidåkning, vi minns hur han susade med långa storslalomsvängar utför den nyöppnade skidbacken i Ljungdalen bara för att provåka den. Med stort engagemang hjälpte och stöttade han oss i våra egna små försök att bli skidstjärnor och följde barnbarnens idrottande med stort intresse vare sig det gällde skidåkning, simning, innebandy eller fotboll. Pappas engagemang sträckte sig även utanför den egna familjen och han var verksam inom politiken och idrottsföreningar såsom Svegs IK, OK Härjulf och Korpen samt Svegs skyttegille.

Pappa var en riktig friluftsmänniska och att året runt vistas i skog och mark har alltid betytt mycket för honom. Han älskade att jaga, fiska, åka skidor, vandra, plocka bär och vi har många fina minnen av alla utflykter vi under åren varit på tillsammans; skidturer till Solgropen i Lofsdalen och till Rutjärnen på Flatruet, skoterturer till Öjön, pimpling på Skärvagen, fiske på Viksjön, hjortronplockning på Linsellvålen och harjakt på Hovärken är bara några av alla minnen. För att inte tala om pappas nygräddade kolbullar över elden!

Pappa var en person som det var lätt att tycka om. In i det sista var han glad och positiv. Vi kommer att sakna honom och den kärlek och omtanke han alltid visade oss i familjen; mamma, vi barn, mågar och barnbarn. Hans positiva syn på livet har gett oss en tro att även om det inte går som man tänkt så ordnar sig allt till slut. Den glädje han spred genomsyrade allt han gjorde och är något vi alltid bär med oss. Vi saknar honom så oerhört mycket och han finns alltid med oss.

En vacker oktobermorgon somnade vår älskade pappa in och vi tänker att han återigen vandrar i skog och mark, väntande på oss vid lägerelden...

Elisabeth och Anki

Annons