Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord: Ellen Jonsson, Solna

/

Ellen Jonsson, Solna, föddes i Långå 1926 som andra barnet i Elida och Anders Jonssons familj.

Annons

Sedan tidigare äktenskap fanns storasystern Svea, som förlorat sin mamma på sin ettårsdag. Den nya familjen kom att bestå av fem syskon. Ellens skolgång började med folkskola i Långå och därefter med korrespondensstudier och kurser, bland annat vid kooperationens Vår gård i Saltsjöbaden

Redan i de tidiga tonåren började Ellen i handeln, som kom att bli hennes dominerande verksamhetsfält. De första lärospånen gjordes på Konsum i Långå och efter några års butiksarbete på flera platser rekryterades hon till huvudkontoret för Härjedalens Konsum i Sveg och arbetade därefter en tid i Försäkringskassan. Ellen engagerade sig tidigt i Handelsanställdas förbund, Handels, och utsågs till chefsombudsman, placerad vid huvudkontoret i Malmö 1958, med ansvar för fackanslutna inom dagligvaruhandeln. Från 1967 blev hon kontorschef för Handels Stockholmskontor, Sveriges största avdelning för handelsanställda. Ellen verkade där fram till sin pensionering.

Ellens intresse, engagemang och ställningstaganden för människor och samhällets utmaningar, politik och utveckling byggde på en värdegrund där rättvisa, människovärde och hederlighet var hörnstenar. Under flera år var hon aktiv i Frälsningsarmén. Hon byggde Fiskartorpet på Ljusterö som blev samlingsplats för släkt och många vänner. Fiske i skärgården och i Härjedalen hörde till Ellens stora friluftsintressen.

Trots Ellens höga ambitionsnivåer och engagemang i arbetsliv och föreningar hade hon tid, omtanke och nära band med familjerna i syskonkretsen och släkten. För Ellen var vi som en enda stor familj där samhörigheten och kontakten var viktig. Ellen ingick i vår familj och var en uppskattad faster även för många andra barn. I hennes tankar och generositet glömdes ingen. Den stora vänkretsen värnade hon om ända in i det sista.

Familjen

Annons