Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord: Hans Eriksson, Herrö och Sveg

Hans Eriksson, eller "Hans Ersa" som han själv brukade presentera sig, har gått ur tiden. Tills nyligen en av förgrundsgestalterna inom länets hembygdsrörelse, en ständigt lika aktiv talesman för Härjedalen, mångårig styrelseledamot i Heimbygda och ordförande i Svegs hembygdsförening. 

Annons

Med humor, vänlighet och ett förtroendeingivande sätt kunde han vinna gehör för sina förslag. Han kunde också vara oerhört bestämd och få många med sig, vilket vi inte minst fick erfara i samband med hembygdsrörelsens resa till Sveg i anslutning till hembygdsföreningens hundraårsjubileum 2014.

I Heimbygdas styrelse var han ledamot sedan början av 1990-talet, och vid sin avgång vice ordförande, och spelade ständigt en aktiv roll i kommittéer och arbetsgrupper, där särskilt byggnadsvårdskommittén låg honom varmt om hjärtat. Trots att Heimbygdas styrelse och kommittémöten oftast hölls i Östersund, med lång resväg för Hans, tillhörde han en av de flitigaste deltagarna, också vad gällde att komma med värdefulla synpunkter och uppslag.

I Härjedalen gjorde Hans Eriksson inte bara insatser för sin egen förening utan banade också väg för samverkan mellan kommunens hembygdsföreningar och mellan dem och Härjedalens kommun, och lade därmed en grund för den verksamhet med kommungrupper som Heimbygda senare infört.

För byggnadsvårdskommittén var det viktigt med hans kunskap om Härjedalens historia, byggnadskultur och äldre byggnadsteknik. Han deltog alltid i byggnadsvårdskommitténs årliga rundresa till presumtiva pristagare, och i nästan alla de möten och övrigt arbete som föregick utdelningen av byggnadsvårdspriset.

Från byggnadsvårdskommitténs sida minns vi särskilt den två-dagars studieresa i Härjedalen som kommittén gjorde för omkring tio år sedan, från Lillhärdal i söder till Bruksvallarna i norr. Resan var naturligtvis organiserad av Hans och via hans stora kontaktnät hade han vidtalat folk som villigt ställde upp och berättade om sina byggnader eller om den egendom man hade att ta hand om. Naturligtvis hade han också ordnat övernattning för alla åtta deltagarna hemma hos sig i Herrö, efter att vi trakterats med en jättegod älggryta a la Hans Ersa.

För sina mångåriga insatser i hembygdsrörelsen både lokalt och regionalt, tilldelades han 2010 Sveriges Hembygdsförbunds Plakett för rik gärning i hembygdsvårdens tjänst.

Vi saknar Hans och hans vänliga och trivsamt humoristiska bemötande, men vi känner också tacksamhet över att vi fick lära känna och arbeta ihop med honom under många år.

Sten Rentzhog,

ordförande i Heimbygda

Erik-Arthur Egervärn,

f.d. ordförande i Heimbygda

Ove Hemmendorff och Karl-Erik Jonasson,

f.d. ledamöter i Heimbygdas styrelse och byggnadsvårdskommitté

Annons