Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord: Kerstin Myhr, Bruksvallarna

/

Kerstin Ottilia Myhr avled vid soluppgången den 22 januari. Närmast anhöriga är barnen Gun Britt, Stig, Mats och Anne Marie.

Annons

Hon föddes den 3 augusti 1913 på sätervallen Dalsvallen, Skärvagsdalen.

De första fem åren bodde de i Ljungdalen där mormor var lärare. 1918 flyttade de till skolan i Tänndalen och 1927 vidare till Flon och Bruksvallarna.

I början av 30-talet utbildade hon sig till vävlärare i Katrineholm och hon återvände sedan till Bruksvallarna.

Där träffade mor sin Birger och de gifte sig 1936. Snart hade de tre barn, Gun Britt, Stig och Mats. Tio år bodde de på övervåningen oppi Myhrs, pappa Birgers föräldrahem.

Birger arbetade mest som byggnadsarbetare och var inte hemma så ofta.

Kerstin hjälpte till med jordbruket och under åtta somrar bodde de på den vackra fäbodvallen Storkläppsvallen vid Mittåkläppen.

De träffades alltför sällan och snart började de fundera på andra sysselsättningar. 1946 var det färdigfunderat. Tillsammans med ett annat par började man bygga ett hotell, Bruksvallsliden. Det blev en kämpig tid. Efterkrigstid med restriktioner, svårt att få tag på de saker som behövdes. Pengar var ett stort problem men man lyckades skrapa ihop till att köpa marken där hotellet skulle stå. Den kostade då 10-12 öre per kvadratmeter!

Dottern Anne Marie föddes 1947 mitt uppe i hotellplanerna och som tur var hade Kerstin en fantastisk syster, Jenny som så gärna hjälpte till med den lilla flickan.

Första vintern blev kärv. Få turister hittade till det ganska isolerade Bruksvallarna. Det fanns inte ens väg till det nybyggda hotellet. Skulderna växte och kompanjonerna flyttade från orten.

Men allt fler gäster började komma och till slut gick verksamheten runt. Vintertid kom gästerna tillbaka år efter år men sommartid var det svårare. Då började man med vävsemestrar där Kerstins vävkunskaper kom väl till pass. Det blev populärt och det blev för trångt med alla vävstolar på hotellet.

När Lossen skulle regleras köpte de en gård i Valmåsen. Av mangårdsbyggnaden blev det fler gästrum och ladugården fraktades upp till Kariknallen som raststuga.

I slutet av 50-talet köpte de Kvarn-Pers stuga i Vemdalen och timrade upp den i björkdungen bredvid hotellet och det blev Vävstugan.

Carl Malmsten ledde i flera år träslöjdskurser i hotellets gillestuga och Ingegerd Bäckström ledde finnvävskurser. Elever från Capellagården på Öland gjorde under många somrar sin vävpraktik på Liden och i Vävstugan.

1965 tog sonen Mats med familj över hotellet. Mor Kerstin satsade då helt på vävningen. Hon hade vävkurser, anställde hemväverskor och sålde alstren i Vävstugan. 1974 tog dottern Anne Marie över Vävstugan och i slutet av 1990 fortsatte sonsonen Jörgen med familj driften av Bruksvallsliden.

Pappa Birger avled i januari 2003.

Kerstin och Birgers livsverk lever vidare genom flera familjeföretag runt Bruksvallsliden där barn, barnbarn och barnbarnsbarn arbetar, bland andra Vävstugan, Lullens stugby, Stigmyhrs och Knallen.

Vi är så tacksamma över att vi fick behålla vår kloka och omtänksamma mor så länge.

Barnen med familjer genom Anne Marie

Annons