Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord: Kristina Eriksson, Sveg

/

Kristina Eriksson, född Söderlund, har, som tidigare meddelats, avlidit den 11 december 2015, vid en ålder av 80 år.

Annons

Kristina växte upp i Istermyrliden i Västerbotten, Bureå församling, på en liten bondgård. Pappa Algot drev lanthandel och var känd för sin generositet mot fattiga under svåra tider. Mamma Märta jobbade på gården och i barnbespisningen.

Kristina flyttade i unga dagar till Umeå där hon arbetade som barnpasserska hos bekanta. Snart fick hon jobb på lasarettet. Hon älskade sitt sjukhus och var mån om att alla skulle bli väl omhändertagna.

I Umeå träffade hon blivande maken Evert. De gifte sig 1957 i Norrköping. Paret flyttade till Herrö. Kristina jobbade under sin tid i Herrö på lasarettet i Sveg och senare i bespisningen på Södra skolan.

Kristina trivdes mycket bra i Herrö med grannar som snart blev goda vänner. Släkt och goda vänner har varit en viktig del i hennes liv. Hon och maken Evert trivdes i skogen och tillbringade lediga dagar där eller i fjällen, gärna tillsammans med släkt eller vänner.

Kristina var en aktiv person och tyckte om att göra saker. Hennes intressen var många, bärplockning, svampplockning, skidåkning, vara ute i naturen eller trädgården, sticka, sy, tapetsera, måla, väva och koka saft och sylt. Hon lagade vardagsmat från grunden, en process som började när hon styckade grisen eller älgen, eller kulinariska festmåltider. Hon tog vara på det goda i livet.

Hon och Evert har haft tre hundar, som har varit familjemedlemmar och viktiga följeslagare i skogen och på fjällturerna.

Det allra viktigaste i Kristinas liv hände 1991 när barnbarnet Frej föddes. Sedan dess har hans väl och ve varit hennes högsta prioritet och Kristina var den mest fantastiska mormor man kan tänka sig.

Kristina var känd för sin gästfrihet och att inget var besvärligt när hon fick besök. Hon hade barnasinnet kvar och busade gärna med både barn och vuxna.

De senaste 15 åren bodde hon och maken i Uppsala. I våras flyttade de tillbaka till Härjedalen och Kristina har sedan dess bott på Blåvingen, där hon fått den bästa omsorg som går att få med den svåra sjukdom hon drabbades av för 20 år sedan.

Åsa Evertsdotter, dotter

Annons