Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord: Kurt Jonsson, Östersund

/

Vår älskade pappa Kurt har stilla somnat in i en ålder av 88 år, efter ett långt och innehållsrikt liv.

Annons

Han föddes hos Ida och Jöns Borin i Svensåsen, Oviken, där han som fosterbarn växte upp i ett hem präglat av kärlek, omtanke och trygghet. Hans mor var Gerda Sandberg och hans biologiske far var bussåkaren Karl Jonsson. Pappas bil- och teknikintresse väcktes tidigt, inte minst genom att hans fosterbror Olle var ett tekniskt snille med stort fordonsintresse, varför han från barnsben fick en ovärderlig kunskap inom allt vad teknik innebär. Han lärde sig nog minst lika mycket hemma av Olle som under tiden han gick sexårig folkskola. Efter folkskolan gick han Torsta lantbruksskola och gjorde sedan lumpen på F4 1947-48.

Pappa träffade vår mamma och livskamrat Jenny på Hotell Norrland 1951, det var kärlek vid första ögonkastet. De gifte sig i Tännäs kyrka och fick sedan oss barn, Sven-Olof (född -55), Marianne (-58) och Jan (-66). Han byggde själv villan på Eriksbergsvägen som stod klar 1963. Mamma var hemma och tog hand om oss under vår uppväxt då pappa jobbade och reste mycket. Hon var tryggheten för både oss och honom. Under åren har han även fått sex barnbarn som han gladeligen har hjälpt med skjutsar till träningar och olika aktiviteter. Hans omtanke om och stolthet över familjen har alltid varit stor.

Redan som 17-åring inleddes pappas långa yrkesverksamma liv inom transport, då han körde timmer med häst. Han körde under denna tid även bil med gengas och i januari 1945 tog han också körkort i en Chevrolet 38 med kolaggregat. Allt sedan dess har han varit en drivande och framgångsrik entreprenör och innovatör inom svensk åkerinäring. I samband med att pappa träffade mamma startade han tillsammans med sin lika gamle morbror Ruben Sandberg, Sandberg & Jonssons Åkeri. Ett företag som sedan växte och utvecklades till ett av Jämtlands största åkeriföretag. Under sin tid som åkare har pappa även varit mycket engagerad i branschfrågor och haft förtroendeuppdrag i en lång rad styrelser. Han var ordförande i Jämtlands läns åkeriförening, i Schaktförmedlingen, vice ordförande i Svenska Åkeriförbundet, ledamot i Bilspeditions styrelse för att nämna några. Talande för pappa är att han alltid har haft en strävan att utvecklas och ta sig an nya utmaningar.

Efter en sjukdomsperiod avled mamma hastigt 1995 vilket lämnande oss alla i stor sorg och saknad men med fina och glada minnen bevarade för alltid. Efter några ensamma år träffade pappa sedan sin vän Anna Johansson från Tossberg, som han fick elva fina år tillsammans med innan hennes bortgång. Hon gjorde att saknaden efter mamma blev lättare att bära. De hade mycket glädje av goda vänner, danskvällar och resor tillsammans. Hennes tre barn Monica, Martin och Maria med familjer blev också en del av vår familj.

Förutom ett aktivt liv inom åkerinäringen har pappa haft ett rikt privatliv. Han var framgångsrik rallyförare under 50-talet och vann många tävlingar. Sedan kom vi barn och mamma tyckte att han skulle ta det lite lugnare. Han började då flyga istället, ett intresse han hade i över 40 år. Flygplanet sålde han för bara ett par månader sedan. Älgjakt med jämthundarna, fiske och bärplockning i Tännäs, mammas föräldrahem, har också varit en betydelsefull del av hans liv. Detta är en plats som han älskade högt, där tillbringade han också genom åren alla julhelger.

De tre sista åren, efter en stroke, tillbringade pappa i rullstol, ett liv som begränsade honom mycket och som inte alls passade hans aktiva personlighet.

Alltid såg man pappa på ett fordon i någon form, vare sig det var i en lastbil, i ett flygplan eller sittandes på en motorcykel. Det är också så vi vill minnas honom, ständigt på väg, nyfiken, med ett pillemariskt leende på läpparna som om ett nytt äventyr alltid väntade bakom hörnet. Nu har pappa åkt vidare till en plats där han får vila. Saknaden är stor efter vår älskade pappa. Han kommer alltid att vara ihågkommen för sin stora personlighet och omtanke om andra människor.

All vår kärlek.

Sven-Olof, Marianne, Jan med familjer

Annons