Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord: Lars Berglund, Mönsterås

/

Lars Berglund föddes i Klövsjö i maj 1918 som ett av sex barn till Kristina och Johan Berglund.

Annons

Ungefär samtidigt med Lasse kom elektriciteten till Klövsjö, dit Bergs tingslags elektriska AB drog de första ledningarna. Pappa Johan var engagerad i projektet och i den yrkesbanan hamnade även Lasse, sedan han utbildats till elektriker vid Kristinehamns tekniska yrkesskola och fick sin behörighet 1940. Därmed var yrkeslivet utstakat i en hållbar bransch.

Lasse kryddade dessutom sin tillvaro genom sitt stora idrottsintresse. På sportsidorna borde man ha skrivit lovande talang om honom, särskilt efter den söndagen när han cyklat tio mil från Klövsjö till Östersund och spöat Gunder Hägg på löpdistansen i tiokamp och sedan cyklat hem igen.

När Lasse upptäckte världen utanför Klövsjö träffade han Alice Jonsson i Långå, tycke uppstod och ledde till en livslång gemenskap och dessutom ett nytt arbetsfält i Tännåns distributionsområde i Härjedalen. Långå blev hemvist för de unga tu, som sedan blev tre, och därefter flytt till Funäsdalen och egen elfirma där. Nu var de plötsligt fem i familjen med de tre barnen Eva, Kerstin och Lars-Göran.

I Funäsdalen kom ett lockande erbjudande från Södra skogsägarna, som höll på att bygga Mönsterås bruk, massafabriken på småländska östkusten. De ville rekrytera Lasse som industrielektriker och samtidigt fick Alice jobb på bruket. Nyåret 1957 var flyttlasset packat och en ny och expansiv tid inleddes. Familjen utökades med Alices brorsdotter Monica, och snart fanns lämpliga partners för ungdomarna och det blev barnbarn och till och med barnbarnsbarnbarn och av de fem, som en gång lämnade Funäsdalen, är det i dag 66 personer i den närmsta familjekretsen.

Alice, som lämnade oss 2013, och Lasse, tappade aldrig sina rötter och kontakter med Härjedalen. Flera gånger per år reste de till Alices barndomshem i Långå, som blev basen för deras utfärder i fjäll, skog och mark. Alice och Lasse hade beundransvärd förmåga att hålla direkt kontakt och besöka gamla vänner och bekanta runt om i Härjedalen. De överträffade nutidens sociala medier och nätverk. Och rötterna har tagits över av yngre generationer.

Helge Jonsson, för familjen

Annons