Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord: Lars Fohlin, Sveg, 78 år

Vår käre Lars har efter ett lyckligt liv stilla insomnat.

Annons

Lars föddes 1937 i Motala. Som barn var han sjöscout och roddare med egen båt.

Lars läste till byggnadsingenjör vid Tekniska gymnasiet i Luleå och tog sedan anställning på Vägverket i Härnösand. Efter något år flyttade han till Stockholm för nya utmaningar som byggnadsingenjör, bland annat hos Cityparkering och A-betong vid Stureplan.

1963 träffade han Britt från Höge i Jämtland på en språkresa till Bournemouth. De blev kära, förlovade sig och gifte sig 1965 i Frösö kyrka och fick i rask takt tre söner.

Familjen tillbringade 14 år i södra Sverige – Småland, Blekinge och Halland. Han ägnade sig yrkesmässigt åt att bygga Volvofabriker i Kalmar, Olofström, Torslanda och Eskilstuna. På fritiden introducerade han sönerna till friluftsliv genom att leda grupper och läger inom Friluftsfrämjandet.

1979 flyttade familjen till Sveg där Lars tillträdde som vd för Härjedalens lastbilscentral, senare Härjelast. Lars var engagerad och stolt över sitt arbete. Företaget erhöll en rad utmärkelser under tiden fram till Lars pensionering 2000. Utöver arbetet vid Härjelast var Lars mycket engagerad i Jämtlands läns sparbank.

En särskild förkärlek hade Lars för att ordna stora fester både privat och inom Härjelast och Svenska åkeriförbundet. Efter pensioneringen var han en flitig reseledare för SPF i Sveg. Dessutom gjorde han många resor på tu man hand med Britt.

Lars var förtjust i att spendera fritiden i Glöte. Odling, skogsbruk och friluftsliv ägnade han sig gärna åt. I Glöte var han byalagets ordförande i 17 år. Särskilt mycket energi la han ner på att få en vindkraftpark etablerad på Glötesvålen samt att se till att Glöte erhöll en stor årlig byapeng från vindkraften.

En kär hobby som följde Lars under hela livet var att bygga och renovera hus. Det första egna huset byggde han på Öland 1968 och under åren har han renoverat och byggt dryga 20-talet byggnader. De flesta i Glötetrakten, men också flera hos sönerna i Härnösand, Stockholm och Göteborg. Den sista stugan blev en timrad gäststuga i Glöte för några år sedan.

Utöver sina teoretiska och praktiska kunskaper från skola och arbetsliv roade han sig med att lära sig mer om slöjd, gärdsgårdsbygge och gamla måleritekniker på internatkurser.

Lars var musikalisk och spelade piano och dragspel sedan unga år. Efter pensionering lärde han sig att spela munspel samt sjöng aktivt med kören Optimisterna.

Lars fick fyra barnbarn som han var väldigt kär i. In i det sista fann han stor glädje i att följa barnbarnens uppväxt och lek med varandra.

Britt, Per, Hans och Nils med familjer

Annons