Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord: Lilly Pålsson, Skogås

Lilly Pålsson Skogås har efter en tids sjukdom avlidit i en ålder av 77 år.

Annons

Lilly föddes hemma i Gammelstugans kammare på Berget i Klaxåsen, och växte upp i en stor syskonskara.

Hon gick i skolan i Klaxåsen och visade tidigt gott läshuvud. Hon fortsatte sen sina studier vid realskolan i Sveg. Redan 1956 flyttade hon till Stockholm och ett arbete på Järnvägsstyrelsen.

Hon förlovade sig med Härje Pålsson från Hede 1958 och ett år senare, på påskaftonen, gifte de sig i Hede kyrka.

Samma år flyttade de in i en lägenhet på Lagavägen i Bagarmossen. Här föddes döttrarna Susan, Helen och Tina, under åren 1959-1967.

Under barnledigheterna studerade Lilly vid Tullskolan och samtidigt med hemmets skötsel och olika extraarbeten utbildade hon sig till tulltaxerare. Lägenheten på Lagavägen blev nog i minsta laget och 1972 flyttade de till en större lägenhet på Byälvsvägen, för att sex år senare flytta till ett eget nybyggt radhus i Skogås.

Lilly läste in studenten och avlade examen med högsta betyg i samtliga ämnen. Efter det började hon på Riksrevisionsverket och åkte runt i landet och reviderade bland annat Polisen och Tullen.

Hon tröttnade till slut på att rätta andra människor och valde att börja arbeta på Älvsjö sjukhem, där hon fick hjälpa andra, vilket passade henne bättre. Det arbetet fortsatte hon med ända fram till sin pensionering.

1987 kom det första barnbarnet och sen har den skaran fyllts på till inte mindre än åtta stycken. 2016 kom det första barnbarnsbarnet och Lilly fick uppleva lyckan att bli både mormor och farmorsmor.

Lilly och Härje köpte tidigt Berget och använde det som fritidställe. På Berget var man alltid välkommen hur många vi än kunde bli som dök upp i tid och otid.

På en bonad i Bergets kök kan man passande läsa: Fem voro bjudna och tio komna, slå vatten i soppan och hälsa välkomna.

Lilly var den som alltid kunde sätta text till hyllningsvisor vid födelsedagar, med både skruv och humor. Problemen uppstod när det var hon som skulle firas.

Att plocka av skogens alla bär och svampar var en självklarhet varje sommar och höst, likaså att bada och fiska i den närbelägna Hoan.

Många är de härliga minnen som vi syskon med familjer har att vårda.

Det blir inte som förr i Klaxåsen och på Berget, men vi kommer alla att minnas Lilly med tacksamhet och glädje.

Billy Andersson

För familjen och syskon med familjer

Annons