Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord: Märta Magnusson, Sveg

Vår mamma, Märta Magnusson, har avlidit, nära 95 år gammal.

Annons

Märta var en själslig kämpe, men kroppen gav upp, efter fyra dagar på sjukhuset. 

Född i Brunflo församling 1920 kom hon som fyraåring till centralorten Brunflo. Skolgången avslutades i Brunflo efter sjätte klass. Märta hade fina skolbetyg och upplevde inte skolarbete som betungande. Märta kom att göra karriär som statsanställd vid Postverket. Hon slutade som kassachef i Sveg 1986, med all heder och uppvaktning.

Märta gifte sig med vår far, Einar Magnusson, 1944. Vi tre flickor föddes sedan 1946, 1948 och 1949. Den då fem personer stora familjen flyttade 1952 från Östersund till Sveg. För 20 år sedan dog Einar. 

Vid sidan av kassörskejobbet sålde Märta böcker. Hon blev också bilkårist, och körde där lastbil. 

Märta var en stark person med mycket egen vilja och stort intresse för samhället och samtiden. Hon var alert, ville bestämma själv, och gjorde så i hög grad. Hon följde noga med i olika tevedebatter. Hon var aktiv i såväl Röda kors-föreningen som SPF och Hjärt- och Lungsjukas förening i Sveg. När hennes syn blev så pass försämrad att hon inte alls såg att läsa gick hon till Senioren i Sveg för att inte missa deras högläsningsstund av Tidningen Härjedalen. Hon var flitig deltagare i olika sånggudstjänster. 

Märta hann med flera intressen såsom att sticka och virka, samt att vistas ute i skog och mark. Hon tyckte om att fotografera och var en duktig tecknare, i synnerhet i ungdomen. 

Märta gjorde många resor, vilket hon tyckte om, alltid till någon av oss tre döttrar. 

Eftersom Märta uppnådde en hög ålder hann hon drabbas av krämpor. Dessa hanterade hon väl. Hon bodde kvar i eget boende ända till sin bortgång. 

Vi tre systrar med familjer saknar vår fantastiska mamma, mormor, gammelmormor och Märta oerhört mycket.

 

Döttrarna Britt-Marie, Barbro och Eivor. 

Annons