Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord: Mats Påle, Ytterberg och Vingåker

Mats både föddes och avled i hemgården Nybygget, Ytterberg.

Annons

Skolåren påbörjades i Ytterbergs skola och avslutades på yrkesutbildning i Östersund. Sitt yrkesliv började Mats vid Svegssågen i Sveg. Sedan följde några år vid Scania i Södertälje. Hembygdens dragningskraft blev dock för stark så flyttlasset gick norröver igen. Efter sedvanlig svetskurs på 1970-talet arbetade Mats som dryckesutkörare för Tillbryggeriet i några år. Därefter fick han anställning på Televerket. Den branschen blev Mats sedan trogen ända fram till sin bortgång.

På 1980-talet gifte sig Mats och bildade familj med Monica. De bosatte sig i Sveg och fick tre barn tillsammans. De gick i början av 2000-talet skilda vägar. Därefter träffade Mats Annica som han gifte sig med. De flyttade till Sörmland och där var de bosatta vid Mats bortgång.

Intresset för kultur och estetik genomsyrade mycket av det Mats gjorde. Under de resor som gjordes var kulturen och ställets historia det som intresserade honom mest. Fotografiska museet och Moderna museet i Stockholm besöktes kontinuerligt för att inte missa några utställningar. Månadsskiftet maj-juni besöktes Skottland, som blev Mats sista resa. Där hanns slott, storslagna vyer och whiskyprovning med – allt till Mats oförställda nyfikenhet och intresse.

Mats hela liv har gått i musikens och sångens tecken. Mamma Hildegard spelade piano och sjöng och pappa Gösta introducerade jazzen via grammofon för Mats och hans syster Eva. Den breda musikaliska basen från hemmet märktes i hans musicerande. Otaliga är de historier om när han upptäckte nya musikgenrer och vad olika musikstycken hade för betydelse i hans liv.

Gitarren var under många år Mats huvudinstrument. Han spelade i olika grupper och även under många år på 1970- och 80-talen i en dansorkester som turnerade över stora delar av landet. Med tiden fick pianot en allt större betydelse och boogiepiano var hans paradgren.

Efter flytten till Sörmland var Mats under några år klaviaturspelare i Harrda Ku Harrda Geit som då började spela och uppträda igen efter år av uppehåll. Spelningar i olika bandkonstellationer i Härjedalen blev under de senaste åren fler och fler. Den sista spelningen för Mats, fyra dagar före hans bortgång, var rockkväll med Jonny Tudor på Gammelgården i Hede.

Musiken har tystnat men minnet av Mats värme, empati och kärlek kommer vi alla att alltid bära med oss.

Familjen genom Annica

Annons