Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord: Olof Olle Gregor Linde, Hede och Geyserville Kalifornien

/

Han efterlämnar hustru Sylvia och sonen Gregor-Nils med familjer.

Annons

En unik svensk livshistoria i tre världsdelar, en svensk doldis och Härjedalsson har somnat in.

En ovanligt erfaren, kunnig, social och ödmjuk gestalt med mycket pondus och excellent humor har lämnat oss, Kalifornien/USA, Tulbagh/Sydafrika och Hede/Härjedalen, efter ett långt och innehållsrikt liv.

Olle i Sverige, Greg i USA, föddes i Hede 1925 som ett av sex syskon. Uppväxten präglades av ett litet jordbruk, skog, fjäll, fiske och natur. Mamma Maria hade varit i USA i ungdomen, farbröder hade emigrerat, vilket förmodligen satte tidig prägel på Olles världsuppfattning.

Han sökte värvning i flyget, fick delta i andra världskriget med att ta ner ett ryskt plan utanför Gotland 1944. Utbildade sig till civilingenjör och for till Amerika där han blev en del av den amerikanska drömmen. Olle klev i land på Ellis Island vid frihetsgudinnan i New York 1949. Registreringen och mottagandet var inte särskilt vänligt enligt Olle. Varför ska du hit och ta jobben för våra landsmän? Många år senare återvände Olle till New York för att få hedersutnämningen Ellis Island Award för framstående insatser för Amerika.

Första jobbet kom genom en fotbollsmatch, sedan dörrfabrik och järnvägsföretaget Southern Pacific. Här såg man hans potential vilket ledde honom genom olika poster i företaget i främst delstaterna Oregon och Kalifornien. 1970 till 1990 var Olle VD och fick driva spännande projekt som två skyskrapor i centrala San Francisco, One Market Plaza, skyskrapan Pacific gateway, timmerhus från Härjedalen i Sierra Nevada, hotell i New Orleans med 1100 rum och hallar i Los Angeles på över 10 hektar.

Han var utvecklingsansvarig för markinnehav i 14 delstater, förvaltare för 400 000 hektar skog, oljefält, jordbruk, järnvägar, fastigheter, delägare i Reedwoodskog med mera. Han deltog i diskussioner om att flytta Palestina till södra Kalifornien, var ordförande i Svenska handelskammaren, Round table, kompis med Ronald Reagan och han träffade flera presidenter.

Olle ställde sig till förfogande för NASA på 70-talet för att ta med honom ut i rymden. Nasa svarade att han var för tidigt ute. Han hade kontakt med några av USA:s astronauter och provflög amerikanskt krigsflygplan. Vid 84 års ålder ville han hoppa fallskärm.

Olle såg möjligheter hela livet och klagade aldrig trots sjukdom sista 15 åren. Han var en fighter, skröt aldrig eller pratade om sig själv. Väggen på vingården i Kalifornien talar dock sitt språk med bilder från olika uppdrag, utnämnanden, Riddaren från Nordanstjärnanordern av högsta rang, bilder från US Airforce med mera.

Sista halvan av livet har Sylvia Linde varit hans trogna livskamrat. Sylvia med sin lysande livsenergi har bidragit till parets representativa karriär. Ett mycket stiligt och drivet par som lika gärna kunde ha passat i Vita huset.

När pensionsåldern vidtog fortsatte paret att driva företag genom att köpa en vingård norr om San Francisco. 1998 byggde de en vingård på södra halvklotet i Tulbagh norr om Kapstaden, granne med vingården Drosty Hof. 2006 köpte de till en gård med 6000 hektar. Jag frågade, vad är det som driver dig att köpa 6000 hektar i Afrika vid 81 års ålder? Olle svarade: "Jag har alltid velat äga en bit av Afrika!" Olle såg möjligheter i nya utmaningar.

Årliga återkommande resor till Sverige och hembygden i Hede låg honom starkt om hjärtat. Älgjakten var helig, alltid prioriterad och det hängde älghorn på båda vingårdarna. Barndomsvännerna Konrad och Rune Nordström med familjer, syskon var en stark förankring i Sverige. Föräldrahemmet, kronstugan i Hede, sålde han för tre år sedan.

Olle hann flytta hem till Sverige och sitt älskade Härjedalen, avsluta världsomseglingen och somna in i ljuset på självaste midsommaraftonen efter nästan 90 år. Han lämnar avtryck efter sig i tre världsdelar. Jag har haft förmånen att få träffa Olle och Sylvia vid ett 30-tal möten i USA, fem gånger i Sydafrika och över 1200 svenskar har fått ta del av deras gästfrihet och intressanta liv genom våra skogsresor.

Jag är oerhört tacksam för att ha fått lära känna Olle, hans familj och hans livsgärning, en fantastisk livshistoria! Som avslutning på denna nekrolog är det lätt att falla in i dikten Sista natten i Paindalen av Dan Andersson som Olle citerat så många gånger när vi avslutat våra middagar…

Vännen Jan Hedberg, Falun

Annons