Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord: Ove Carlson, Hede

/

Min pappa Ove Carlson föddes i Hälsingland. Där gick han i skolan och på fritiden hjälpte han sina föräldrar som drev ett litet pensionat i Ängebo.

Annons

Han spelade även fotboll och var med och startade fotbollsklubben i byn. Vid 18 års ålder flyttade han till Stockholm för att utbilda sig till kemiingenjör.

En kväll var han på dans i Sandhamn och där mötte han sitt livs kärlek. En tjej vid namn Astrid Wermelin från Härjedalen, som också flyttat ner för att utbilda sig till damfrisör. Efter avslutad utbildning flyttade de till Södertälje där pappa började jobba på Ewos.

1959 fick de mig och då slutade mamma arbeta. 

Pappa reste mycket i arbetet, till exempel till Japan, Amerika och Frankrike. Från alla länder köpte han med sig dockor med nationalklädsel på, vilket var mycket spännande tyckte jag. I mitten av 60-talet köpte han en fastighet i Västerstråsjö där han och min morfar byggde upp Gladbäckens fiskodling. Pappa slutade sin anställning på Ewos för att utveckla sin dröm. Han tillverkade eget foder och odlade fisk från romstadiet till avelsfisk.

När jag var i tio års ålder började mamma arbeta igen för Arla och senare och fram till pension som ekonomibiträde på en liten skola. Vi spenderade mycket tid i Hede och många minns nog när pappa kom dundrande i sin Saab med tanken full med fisk. Han levererade fisk på så många platser. 1990 flyttade mamma och pappa till mammas föräldrahem i Hede. 

1993 och -96 kom äntligen barnbarnen som det spenderades mycket tid med. 

När pappa fyllde 80 år såldes de sista fiskarna och han blev pensionär på riktigt. För några år sedan blev mamma sjuk och pappa skötte henne hemma tills hon fick somna in 2014. 

Pappa älskade att vara ute på gården och pyssla samt plocka bär, allra helst lingon och hjortron. Ett år efter att mamma gått bort var det dags för pappa, som efter en kort tids sjukdom hastigt somnade in den 15 december 2015. Nu hoppas jag att de är tillsammans igen. Mina älskade föräldrar.

Marie

Annons