Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord: Ove Carlson, Hede

En pionjär har gått bort.

Annons

Ove Carlson föddes och växte upp i Hälsingland och blev utbildad som kemiingenjör innan han kom till Astrakoncernen och AB Ewos i Södertälje 1957.

Hans första jobb hos Ewos var på vitaminlaboratoriet. Ove hade emellertid ända från barndomen varit mycket fiskeintresserad samtidigt som han alltid hade många nya idéer. Detta resulterade i att han vid sidan av det ordinarie laboratoriearbetet på Ewos forskade om laxfiskens näringsbehov.

Han fick tidigt kontakt med Laxforskningsinstitutet och forskarna där.

Astras koncernchef Arne Wegerfeldt, som var en visionär och erkänd ledare, snappade upp att det i Ewos dotterföretag fanns en kemiingenjör som gjorde personlig forskning på området näring och utveckling av ett torrfoder till lax. Koncernchefen gav omedelbart besked om att detta var värt att satsa på. Resultatet blev att Ove 1960 lämnade sitt jobb på vitaminlaboratoriet och efter det jobbade på heltid med utvecklingen av ett torrfoder till lax.

Ingen i världen hade vid den tidpunkten tänkt sig att det var möjligt att ersätta färskfodret med en pellet, men den mycket energiske, unge Ove Carlson på Ewos såg det annorlunda. Resultatet blev att tidigt på 60-talet var i det närmaste all laxsmolt som sattes ut i svenska älvar uppfödd på det nya laxfodret.

Marknaden i Sverige var emellertid mycket begränsad för ett torrfoder till lax. I Norge var situationen en helt annan. Från 70-talet växte näringen där med rekordfart, inte minst tack vare torrfodret som Ove Carlson utvecklat på sitt lilla laboratorium i Södertälje.

Ewos hamnade allt eftersom i norska händer med huvudkontor i Bergen.

Stora resurser har genom åren lagts ned for att utveckla den havsbruksnäring Norge har i dag och utan torrfodret hade detta inte gått att genomföra.

Att ingenjör Ove Carlsons pionjärarbete skulle resultera i ett företag som 2015 omsatte fiskfoder för mer än 40 miljarder norska kronor kunde ingen ha tänkt sig.

Från alla de tusentals arbetstillfällen som har skapats runt om i världen, bland annat tack vare Oves pionjärarbete, finns det vid Oves bortgång alla skäl att sänka huvudet och tacka honom med vördnad.

Våra tankar går i dessa dagar till Oves dotter och barnbarn. De har alla skäl att vare stolta.

Vi lyser frid över Oves minne.

Morten Rømcke-Moe

Annons