Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord: Roland Widén, Sveg och Stockholm

/

Roland Widén har slutat sina dagar och avled 20 februari på S:t Görans sjukhus i Stockholm.

Annons

Roland föddes på Svegs BB 9 juli 1938 inom samma timme som prästsonen Jörn Granberg från Funäsdalen. De möttes åter när de började på Svegs samrealskola hösten 1951 och kallade sig då tvillingar och blev vänner för livet.

Efter realexamen 1955 flyttade Roland till Stockholm och jobb i pappa Axels nyöppnade fotoaffär på Hornsgatan (korsningen Ringvägen) på Söder. 1959 träffade han Kaisa Nilsson från Jämtland. De gifte sig och fick flickorna Haidi och Katja.

I slutet av 1960-talet bytte Roland yrke och körde taxi fram till sin pensionering. Han hade då också en ny livskamrat, Lilian Olsson, med vilken han var han särbo på Kungsholmen i 36 år.

Roland var vänskapligt sinnad och höll mycket nära kontakt med släkt och vänner och var delaktig som arrangör i flera klass- och jubileumsträffar. Han var flitig återvändare till Sveg under Olsmäss storhetstid och vistades med förkärlek på Älvrosremmen i Vestigårn, där mamma Anna-Greta varit fosterbarn i ungdomen. Även fäbodvallarna Lars- och Pålsbuan i trakten vid Målingen var ställen han trivdes på och ofta då i sällskap med kusinen Manfred Persson med familj från Älvros.

Roland hade ett fotointresse utöver det vanliga. Det hade han med sig från tiden som yrkesfotograf då han också 1961 praktiserade på Perutz filmfabriker i Berlin och München. Mängder är de gruppbilder han tog på släkt och vänner med sin analoga kamera på stativ.

Roland flyttade tidigt från Sveg och hann aldrig bli långvarigt delaktig i Svegs IK:s idrottsverksamhet. Han ingick dock som mycket talangfull spelare i Svegs bandyverksamhet och efter en juniormatch i DM i Östersund stod att läsa i ett tidningsreferat: Roland Widén får epitetet bäste man på plan. Ett uttalande han ofta bar med sig och hänvisade till vid idrottsdiskussioner av olika slag.

Roland lämnar ett stort tomrum efter sig och sörjs närmast av sina döttrar Haidi och Katja, barnbarnen Frida, Alice och Amanda samt särbon Lilian. Släkt och en stor bekantskapskrets deltar också i sorgen.

Brodern Mats

Annons