Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord: Ruth Näslund, Lofsdalen

Vår mor, Ruth Näslund, född Bäckelin i Lofsdalen, har somnat in.

Annons

God hälsa och gott humör i livets alla skeden, bidrog säkert till de många åren. Hon miste själv sin mamma vid fyra års ålder, en saknad hon emellanåt talade om. Alltid tillade hon i det sammanhanget: ”Men, jag hade en snäll pappa, det är säkert det! ".

I äktenskap med Edvin Näslund från samma by, föddes barnen Karin, Bror-Olof och Elisabeth. När Lofsdalen i början av 50-talet drabbades av en polioepidemi, insjuknade maken och man blev tvungen avyttra djuren, jordbruket och med det även det arbetsamma men uppskattade fäbodlivet.

Ruth som i ungdomsåren gått en hushållsskola i Järvsö, stod inte handfallen, utan gjorde vad som krävdes i en svår situation, som hon för övrigt delade med många i byn som också drabbats.

När nu handikappade maken återhämtat sig såpass att försörjning av familjen åter blev aktuellt, bidrag var det inte tal om, var Ruth en viktig kugge även i det hjulet. Det kom efterhand att röra sig om skogsbruk i liten skala, sågverksamhet, fritidshusproduktion, tomtexploatering etcetera.

Att hugga i var helst det behövdes, hade Ruth lärt sig redan från barndomen, så hon var inte främmande för vare sig att flå en hare eller stabba virke vid sågen. Hon var ståtlig och stark, men när tillfälle gavs plockades gärna ett handarbete fram. Ett arv som hon menade kom från farmor Ragnhild i Linsell, som blev en viktig kvinnlig förebild, när mamma inte fanns.

Den stora gästfriheten är omvittnad och hennes goda maträtter, bullar och kakor, oförglömliga! När Lofsdalen växte som turistort, togs hennes kunskaper tillvara även där.

Blommor var viktiga, såväl ute som inne. Hon berättade gärna om lilla trädgården hon hade haft hemma hos pappa nere i "Västigal'n", som var inhägnad med tanke på bland annat de odygdiga killingarna. Dem mindes hon med särskilt stor glädje, deras krumsprång och blixtvisiter även inne i köket om ytterdörren tillfälligtvis stod öppen.

När sedan barnbarnen kom, fanns hon till för dem med allehanda mormor- och farmortjänster, och även långt senare för de 16 barnbarnsbarnen.

När vi nu alla står vid hennes bår, finns långt fler minnen bevarade hos var och en av oss än vad som här kommit på pränt. Vi vårdar dem ömt och berättar vidare för generationer som följer.

Vi minns Ruth, 15/3 1923-22/3 2017, med stor glädje och tacksamhet!

Förutom familjens sorg och saknad, har även Härjedalen blivit en genuint Härjedalmåls-talande innevånare fattigare, härstammandes bland annat från stora släkten Näs.

Sonhustru Margareta

Annons