Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord: Siri Högare, Nederhögen

Siri Högare, Nederhögen, har efter en tids sjukdom avlidit, tre veckor före sin 84-årsdag.

Annons

Siri föddes på Berget i Klaxåsen, där hon växte upp i en stor syskonskara.

Som äldst fick hon tidigt börja hjälpa till med småsyskonen och det sysslor som hörde gården till. Hon gick skolan i Klaxåsen och arbetade på somrarna med plantsättning och hjälpte till i olika gårdar med hushållsarbete. Hon arbetade även en tid på Nilsvallens ålderdomshem i Sveg.

Siri träffade tidigt Christian från grannbyn som sedermera skulle bli hennes make.

År 1953 föddes sonen Christer och i juldagarna 1957 gifte hon sig med sin Christian i Rätans kyrka och med bröllopsmiddag på anrika Gästis i Röjan.

Familjen flyttade upp på Berget i Klaxåsen och bodde där ett par år, sen gick färden till Tandsbyn där Christian utbildade sig till bilmekaniker och sonen Jörgen föddes på hösten 1960. 1961 flyttade familjen till Orsa för Christians jobb på Bil och Buss. Sonen Jonas föddes 1962 och samma år flyttade familjen till Långtjärn utanför Sveg.

När Jörgen skulle börja skolan flyttade man in till Sveg och Svegsgatan, för att senare i början på sjuttiotalet köpa en villa på Olsgatan.

Siri som hela tiden varit hemma och skött hemmet och barnen, började nu utbilda sig till vårdbiträde och arbetade fram till sin pensionering på Svegs sjukhus, sedermera Svegs sjukhem.

Siri och Christian flyttade tillbaka till Högen 1988 och gården Per-Görns. Siri arbetade fortfarande kvar i Sveg och Christian började arbeta på Arbetsförmedlingen i Svenstavik. De tre sönerna hade tidigare flyttat ut och bildat egna familjer. Det nya livet i Per-Görns blev en intensiv tid med renovering av bostadshus och om- och nybyggnad av ekonomibyggnader.

Man byggde ett hjorthägn och skaffade in flera hjortar, odlade upp marken igen för att trygga fodret. Höns i det nybyggda hönshuset, och självklart hund och katt i huset.

Siri tyckte mycket om att vistas i skog och mark, och det blev många utflykter med barn och systrar för att förse sig av skogens alla bär. Siri tyckte även om att fiska och det blev många turer till Hoan i Näsbodarna, där Christian helrenoverat en gammal fäbovall till toppskick.

Siri vävde så länge krafterna räckte och var en mästare på att pynta sitt hem, hennes mosslandskap mellan fönstren är något vi alltid förknippar med henne.

Första barnbarnen kom 1985 och är i dag sju. Fyra barnbarnsbarn har hon också vilket alla varit henne till stor glädje. Men Siri har också drabbats av stora sorger och förluster, hon blev änka år 2000 då Christian avled. 2008 avled yngste sonen Jonas och 2013 sonen Jörgen. Siri och vi alla i hennes närvaro blev självklart djupt drabbade.

Men Siri lyckades ändå att se det ljusa i livet och levde kvar i Per-Görns med hjälp av hemtjänst och med hjälp av bröder och svåger och sonen Christer. Och det var så hon ville ha det så länge det var möjligt. I slutet av september fick hon åka in till Berghem i Svenstavik för rehabilitering och vid en vårdplaneringsträff i början på oktober beslöts att Siri skulle söka ett äldreboende i kommunen. Hon fick en lägenhet på Treklövern i Åsarna som inreddes och allt var klart för inflyttning när hon akut blev sämre och avled den 27 november på Berghem.

Så hon flyttade aldrig från Per-Görns, och det var så hon ville ha det.

Det blir tyst och tomt i Per-Görns och inte som förr för någon av oss, men vi kommer alla att minnas Siri med tacksamhet och glädje.

För familjen, bröder och svågrar med familjer

Billy Andersson

Annons