Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord: Siri Svärd, Sveg

/

De raska benen springer inte längre, de flitiga händerna har slutat att arbeta.

Annons

En tidig lördagsmorgon i slutet av januari gav det starka hjärtat upp och vår mamma fick den eviga vila som hon så väl förtjänat, 89 år gammal.

Siri var det andra barnet, av tre, till Per och Anna Jonasson. Uppväxten skedde i Ulvkälla. En tillfällig ungdomsförälskelse ledde till ett tidigt föräldraskap då dottern Ann föddes. I mitten av 1940-talet träffade hon blivande maken Sixten från Risbrunn. Per och Anna hade då skaffat sig en fastighet i Jerusalem och dit flyttade även Siri och Sixten. Familjen utökades sedermera med sönerna Bo och Agne samt Monica.

Siri gick tidigt ut i arbetslivet. Hon var en uppskattad medarbetare i bland annat ett par livsmedelsbutiker (Carlströms och Grindes), hon jobbade inom hemtjänsten och tog på sig vaknätter vid Svegs lasarett. Men en misslyckad ryggoperation i mitten av 1960-talet tvingade Siri att sluta arbeta.

1982 blev Siri änka då Sixtens hjärta inte orkade längre och tio år senare lämnade hon över gården till yngsta dottern när hon kände att hon inte orkade sköta den som hon ville. Siri bodde sedan i nästan 20 år i en lägenhet innan hon 2011 flyttade till gruppboendet Blåvingen där hon också fick somna in i en miljö som hon kände sig lugn och trygg i.

Siri var en kvinna som alltid hade något på gång, från tidig morgon till sen kväll. Med raska steg eller på cykel förflyttade hon sig långa sträckor, vid spisen var hon en mästare och det fanns alltid hembakade bullar till fikat, hon gillade att rensa i land och buskar och när hon satte sig framför tv:n hade hon alltid, minst, ett par stickor i handen. Ingen stickade som Siri; snabbt, mycket och snyggt!

För Siri var det den lilla världen som gällde; hon fanns alltid till hands för nära och kära. Hemmet var det viktigaste och Sveg var tillräckligt stort för att hon skulle vara mer än nöjd. Men nu har den krokiga gumman med rollatorn gått sin sista promenad till Konsum eller Ica, gatubilden är inte längre densamma.

Barnen gm Agne

Annons