Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord: Solweig Nordin, Sveg

Solweig Nordin (tidigare Fasth) föddes och växte upp i den del av Sveg som brukar kallas Jerusalem, med sin mor Ingeborg och sin far Fredrik.

Annons

Under en del av Solweigs barndom pågick andra världskriget och flera av familjens släktingar i Trondheim flydde den tyska ockupationsmakten och fick skydd och boende i Solweigs föräldrahem. Hennes moster Stina, från Trondheim, var en av dem och hon arbetade som sömmerska. Solweig fick därigenom redan som barn introduceras i den ädla konsten att designa, klippa till tyg och sy upp kläder. Detta intresse följde Solweig genom livet och hon blev med åren själv en mycket duktig klädskapare.

Solweig gick samreal och efter examen arbetade hon ett kort tag på Hagströms blomsteraffär och därefter som kassör på Anderssons värme i Sveg. 

1955 gifte sig Solweig med Bernt Nordin och året efter föddes dottern Anita.

Den lilla familjen bodde kvar i Sveg ett år efter dotterns födelse. Därefter började en period av ständiga flyttningar med början till Ytterhogdal. Därefter till Älvsbyn i Norrbotten, Lassekrog, Färila och Ljusdal i Hälsingland. Maken Bernt fick arbete som skogvaktare vid Korsnäs-Marma och familjen bosatte sig därför permanent inom förvaltningsområdet på Borr i Ljusdal. 

På äldre dagar återvände paret till Sveg och flyttade in i Solweigs gamla föräldrahem på Jämtlandsgatan. Sista året blev Solweig till stor del sängliggande men togs väl om hand av sin make Bernt som visste att Solweigs stora önskan var att få bo kvar i hemmet. Vi saknar vår maka, mor och mormor.

Bernt, Anita, Linnea

Annons