Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord: Sven-Bertil Nordqvist, Upplands Väsby

Sven-Bertil föddes och växte upp med tre syskon på jordbrukargården Västmon i Hede.

Annons

När pappa Svante drygade ut hushållskassan med skogsarbete och byggmästaruppdrag, fanns alltid mamma Gerda kvar hemma och skötte gård och familj.

Sex bröder Roos hade kommit från Alfta under kriget. Tre av dem högg kolved och kolade åt pappa Svante och de höll till upp mot Mammerdalen. Svante hade en kolkross i Hälsings väst i byn och dit kördes kolet för krossning och paketering i säckar. Det gick åt mängder med kol till gengasbilarna under kriget. Koldammet stod kring oss när vi traskade hem om kvällarna. Byggnaden i Hälsings, vi höll till i, köptes sedan av Per Halvarsson och är nu en del av Hede cement.

På skolan ordnade läraren Arne Bylund med skoltävlingar i 60 meter löpning. Starten var i grindhålet mellan Mellanskolan och Storskolan och målet låg mitt för bron in till lärarbostaden på Storskolan.

Efter skogsarbete i bland annat Mammerdalen följde Sven- Bertil med Svante på olika bygguppdrag i bland annat Glissjöberg, Medskogen och Bruksvallarna. Den kunskap han erhöll då var en merit när han anställdes av den stora byggfirman John Mattsson i Stockholm som timmerman. Där deltog han bland annat i byggandet av Solna centrum. Han blev kvar i företaget i 30 år och fick både silver- och guldmedalj för lång och trogen tjänst.

Fritiden ägnade han åt att bygga familjens villa i Upplands Väsby. Av den gamla, timrade Storskolan i Hede, som revs när nya skolan byggdes, uppförde han familjens fritidsparadis vid Vikarsjön. All sin lediga tid ägnade Sven-Bertil åt familjen. De fyra sondöttrarna var hans ögonstenar, men saknaden efter deras farfar, hans rättframhet och humor delas av många i hans närhet.

Herje

Annons