Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord: Tage Emanuel Stenvall, Sveg

Vår älskade bror har hastigt avlidit, 84 år gammal

Annons

Tage och tvillingbrodern Axel Martin föddes på gården Bränna i Ytterberg. Familjen bodde på olika ställen i Ytterberg tills huset i Extjärn var färdigbyggt. Axel Martin dog i lunginflammation endast några månader gammal.

Tage växte upp i Extjärn tillsammans med nio syskon. Han var glad, full av livsglädje. Spelade munspel, sjöng, nynnade trallade, visslade och joddlade – han var aldrig tyst.

Tage började jobba i skogen när han var 12 år. Pappa tog med honom, det var dags att lära sig, hårt slit för en liten grabb. Ja, det var ju så på den tiden, han har jobbat mycket i skogen under åren som gått. När han började flotta i Ljusnan var han 17 år. Det hördes när han kom hem då sjöng han Flottarkärlek, så det bara ekade, sedan satt han och berättade vad de varit med om och stockarna de stått och balanserat på, mest jobb var det med brötarna.

Värnplikten gjorde han på I 5 i Östersund. Han hade också hand om militärhästarna. Han jobbade med många olika jobb. Många år jobbade han på Jöns Nilssons såg i Sveg. Grävde diken med bara spade i handen, det fanns inga maskiner då. Ibland lastade han vagn på järnvägen, jobbade med slåtten här hemma men även på Långskogen och Bränna. När andra ville ha hjälp, så ställde han upp, han fick mjölka korna när någon var sjuk. Det var handmjölkning då.

Tage for även till Hallstavik, där jobbade han på Holmens bruk. Sedan var han på skyddad verkstad i Sveg till sin pensionering.

Fritidsintressen fanns det mycket av; gymnastik, simning, jaga älg, fiska, åka skidor, åka motorcykel med mera. Han gick långa promenader varje dag.

Lägenheten på Senioren har han haft i fem år. Vi pratade med varandra nästan varje dag. Vi saknar honom väldigt mycket, men vi vet att han har det bra nu.

Det blev tyst, alldeles för tyst.

Syskonen genom Gulli

Annons