Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minskad jour för läkare på hälsocentralerna ska spara miljoner

Sju områden blir fyra.
Och distriktsläkarna ska minska antalet jourtimmar på nätter och helger för att i stället jobba på dagtid.
– Det ska ge oss en kostnadsminskning på mellan 5,5 och 6 miljoner kronor. Vi tror också att vi får bättre vård för de pengarna, säger Anna Granevärn, primärvårdschef Region JH.

Läs även: Region måste spara ytterligare 100 miljoner kronor

Sent på tisdagen presenterade majoritetens Christer Siwertsson () och Anders Frimert (S) tillsammans med primärvårdschefen Anna Granevärn förslaget på ny bemanning under nätter och helger.

Enligt Anna Granevärn så var det tidigare joursystemet föråldrat och har inte förändrats på decennier.

– Det är en dåligt utnyttjad resurs, säger Granevärn.

Hon ger två exempel:

• Julhelgen i Krokom kostade jourläkaren 213 000 kronor. Man behandlade totalt 16 patienter. Kostnaden blev drygt 13 000 kr per patient.

213 000 kronor motsvarar en ordinarie läkare i två månader dagtid.

• En vanlig helgjour i Hammarstrand kostade 75 000 kronor. Sex patienter behandlades till en kostnad av 12 600 kronor per patient.

75 000 kronor motsvarar en ordinarie läkare i tre veckor dagtid.

Tidigare har det funnits sju jourområden. Nu blir det i stället fyra: Åre, Härjedalen, Strömsund samt Ragunda/Bräcke-Berg-Krokom-Östersund

– Med den här förändringen vill vi få en verksamhet där befolkningens akuta vårdbehov tas om hand på ett kompetent och kostnadseffektivt sätt. Det här innebär att vi kan öka tillgängligheten till vården i form av fler läkartimmar på hälsocentralerna dagtid, säger regionrådet Christer Siwertsson (M).

Genom att flytta läkarnas tjänstgöring till dagtid så minskar personalkostnaderna.

– Det ska ge oss en kostnadsminskning på mellan 5,5 och 6 miljoner kronor. Vi tror också att vi får bättre vård för de pengarna, säger Anna Granevärn.

Anders Frimert (S) tror att med minskad jour och mer arbetstid förlagd på dagtid så kan arbetsmiljön för läkarna förbättras.

– Vi får bort en hel del nattarbete och ensamarbete för distriktsläkarna och vi minimerar exempelvis telefonstörningar under pågående patientarbete, vilket sker i dag på en del ställen, säger han.

Läs även: Jobbiga rekordet – Region JH gick 239 miljoner kronor back

Den nackdel som Anders Frimert ser med förslaget är att för de som vill söka läkarvård som inte är akut på kvällstid och bor i exempelvis Bergs kommun kommer få åka in till Östersund.

– Tanken är ju att man ska styra om planerad vård till dagtid, säger Frimert.

Beslut om förändringen tas i regionstyrelsen med målet att träda i kraft i maj.

– Det är här är bara en av många åtgärder som vi gör komma till rätta med ekonomin. Det kommer krävas mycket mer, säger Siwertsson.