Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misstänkta vargjägare frias

/

De fem män från Härjedalen som misstänkts och åtalats för att ha försökt jaga varg i trakterna av Härjedalen och Dalarna frikänns. Men domen kommer att överklagas.

Annons

Efter två och ett halvt år kom domen mot de fem män från Härjedalen som misstänktes för tjuvjakt på varg i gränstrakterna av Härjedalen och Dalarna.

De fem männen greps som misstänkta för att ha förberett tjuvjakt i maj 2012. Efter en massiv polisinsats anhölls männen och satt frihetsberövade i 17 dygn. Männen har hela tiden nekat till brott, och hävdat att de var ute för att reka en bäverjakt. Åklagaren ansåg att männen ska dömas till två års fängelse.

Rätten skriver i sin dom att åtalet bygger i allt väsentligt på indicier, och att flera omständigheter i utredningen inte kan knytas till männen.

Enligt tingsrätten är männens förklaring att de var ute för att reka för bäverjakt inte så osannolik att den kan lämnas utan avseende. Särskilt inte då det framkommit att bäver sköts i området veckan efter att männen greps.

Man anser dock att det klarlagt att skoterföljaren tidvis följt vargspår. Rätten skriver att mycket talar för att han har sökt efter varg, men omständigheterna är inte tillräckliga för en fällande dom.

Under rättegången gick männens telefontrafik noga igenom. Några sms gavs särskilt stort fäste i rättssalen, dessa skickades till skoterföraren under gripandedagen. Rätten skriver att de kan ge intryck av att handla om jakt och förberedelse till sådan, men även om förklaringarna som lämnats av männen "i vissa delar framstår som undvikande och som bortförklaringar", är de inte så osannolika att kan lämnas utan avseende.

Sammantaget bedömer tingsrätten att det inte är ställt utom rimligt tvivel att männen tillsammans och i samförstånd gjort sig skyldiga till jaktbrott – och ogillar därför åtalet.

Åklagare Åse Schoultz är besviken efter att ha sett domen. Enligt henne kommer domen att överklagas.

– Jag hade sett fram mot en fällande dom och delar inte tingsrättens bevisvärdering, säger Åse Schoultz.

Anders Dunder och Sven-Åke Jonasson, två av de friade männen, är lättade efter att tagit del av domen.

– Det har naturligtvis inte känts bra under den här tiden. Det har blivit en klump i magen varje gång jag läst tidningar i det här fallet. Dessbättre har jag haft ett bra stöd från ortsbefolkningen och andra, säger Sven-Åke Jonasson.

– I en sådan här sak vet man aldrig vad tingsrätten anser. Det har varit en tuff tid då det tagit 2,5 år. Min advokat gjorde ett bra jobb och har dessutom varit ett bra stöd under den här tiden, säger Anders Dunder.