Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Monsterlopp av Ramundbergets Stenersen i Ruhpholding - sensation av svensken

/
  • Dagens skräll var Torstein Stenersen som gjorde sitt bästa världscuplopp någonsin. Han förbättrade sitt personbästa från 42 till 6.
  • Fredrik Lindström föll igenom med två bommar efter bra åkning.
  • Jesper Nelin hade en bra dag på skjutvallen men inte i spåret. – Jag hade inget att ge där, säger han.

Ramundbergets Torstein Stenersen gjorde ett fantastiskt lopp i tyska Ruhpholding och gjorde inte bara det bästa svenska loppet. Det var också ett rungande personbästa.

Annons

Det var Ramundbergets SSKs Torstein Stenersen som gjorde störst intryck av svenskarna i dagens distans. Och det var inte bara bland svenskarna han låg i topp.

Efter andra skyttet var han femma, 57 sekunder efter. Efter tredje skyttet var han trea, 21,5 sekunder efter. Men i sista skyttet blev det en bom och en tilläggsminut. Han gick ut som sexa med ett varv kvar att åka.

Den före detta norrmannens bästa placering i världscupen så här långt är en 42:a plats.

– Jag har ju inte kört någon distans i år. Men kroppen känns bra så det ska bli kul att åka. Jag har inga förväntningar men hoppas jag kan gå in och göra det jag kan. Jag tror vädret passar oss svenskar bra. Vi tränar ju i Östersund och i Östersund blåser det ju varje dag, sade han innan herrarnas 20 kilometer distans i Ruhpholding.

Och det verkar han ha haft rätt i. Det var klart efter sista skyttet att han skulle bli som sämst topp tio. Det enda som kunde ställa till det var föret - som hade blivit glatt och halt efter snöfallet som till slut avtog.

Men det var inga problem för Stenersen som gick in som sexa i mål före bland andra Tarjei Boe och faktiskt alla övriga norrmän. Slutplaceringen blev en sjundeplats, både hans eget och Sveriges bästa resultat i världscupen den här säsongen.

– Jag vet knappt vad jag ska säga. Det hade jag inte räknat med alls. Om jag flög förra gången efter stafetten så flyger jag nu. Jag har jobbat stenhårt i år och jag har gjort allt som Wolfgang har sagt, säger en tårögd Torstein Stenersen till TV4 Sport.

– Jag tror mycket ligger i att vi har kört mycket i Östersund. Vi har tränat och pushat varandra och jag tror det har gett mycket, fortsätter han.

Och det var känslofyllt för Stenersen, som själv verkade mest överraskad av alla.

– Jag är inte långt ifrån att börja grina. Jag tror inte folk förstår hur stort det här är, hur stort det är för mig.

För Fredrik Lindström var det stående skytte som sänkte resultatet.

– Nu har jag allt att vinna. Det har gått troll i skyttet men nu kan det bara bli bättre. Jag har försökt nöta och få till fungerande rutiner. I dag ska jag ut och ha roligt. Jag räknar med artt det blir en tuff distans med snöfall och lite vind. Det blir en utmaning, sade Fredrik Lindström inför dagens lopp till TV4 Sport.

Han var nia efter första mellantiden men fyra efter första varvet. Efter första skyttet, som var felfritt, gick han in som femma, 30 sekunder efter ledande Anton Shipulin. Han knuffades ner av Ole Einar Björndalen som var 24 sekunder efter Shipulin vid första skyttet men låg före både Martin Fourcade och Jakov Fak. Även Jesper Nelin hade en lovande inledning men föll ner relativt snabbt i listorna vid första skyttet. Till andra skyttet hade han dock tappat mycket tid och låg nästan tre minuter efter Shipulin.

– Jag är jättenöjd, det är det bästa jag gjort hittills i min korta karriär. Men åkningen var inget vidare. Jag hade inget att ge där, säger en trött Jesper Nelin till TV4 Sport.

Banan drogs, på grund av snöbrist, i en kort runda som fick köras i varv. Men bara timmar före tävlingsstart började snön vräka ner. Och det fortsatte oavbrutet. Snön och vinden ställde till det för flera av de mest meriterade åkarna och det tog lång tid på skjutvallen. Det gjorde det också för svenskarna, framför allt för Fredrik Lindström, som bommade två skott i stående och föll därmed igenom i resultatlistan.

Ted Armgren hade fem bom och slutade långt ner i resultatlistan. Jesper Nelin fick inte heller några världscuppoäng från distansen när han föll ner till 46:e plats. Men Wolfgang Pichler var överlag nöjd, och inte förvånad över Stenersens placering.

– Jag är nöjd. Det är inte en överraskning för mig. Vi har några bra atleter och på den här distansen kan allt hända. Jag tycker Jesper och Fredrik gör bra lopp, säger en väldigt sansad Pichler till TV4 Sport.

Placeringar:

1) Martin Fourcade

2) Simon Eder

3) Anton Shipulin

7) Startnummer 66: Torstein Stenersen, Ramundberget SSK, född 1988, bor i Östersund (från Bardufoss, Norge) Distansdebut i världscupen.

23) Startnummer 27: Fredrik Lindström, Anundsjö SKF, född 1989, bor i Örnsköldsvik (från Bredbyn).

54) Startnummer 16: Jesper Nelin, Biathlon Östersund, född 1992, bor i Östersund (från Borås) Distansdebut i världscupen.

83) Startnummer 83: Ted Armgren, Vilhelmina SSK, bor i Östersund, född 1988 (från Vilhelmina).

Annons