Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Morris attackerades av en kungsörn

/

Lennart Malmgrens nyårsjakt höll på att sluta i katastrof. Hans jaktkompis, taxen Morris attackerades av en kungsörn när han drev efter en hjort.

Annons

Det var på nyårsafton som Lennart gav sig ut i skogen utanför Ytterhogdal för att jaga hjort. Med sig hade han taxen Morris som drev på bra genom skogen.

– Han höll på i gott och väl två timmar och jag hörde honom hela tiden och såg på GPS:en var han var. Men så tystnade skallen, berättar Lennart Malmgren från Ytterhogdal.

Enligt GPS:en var taxen inte mer än drygt 300 meter bort. Han skyndade sig fram genom skogen för att se vad som hänt men hade aldrig väntat sig den syn som mötte honom.

En kungsörn hade attackerat taxen som nu kämpade för sitt liv mot den stora fågeln.

– Taxen hade backat mot en rotvälta för att skydda ryggen. När jag kallade på honom försökte han komma undan men då for örnen på honom direkt.

Men flög inte örnen iväg när du skrek eller sköt i luften?

– Nej, den var väldigt målmedveten, den skulle ha ihjäl taxen.

Lennart Malmgrens hund är inte den första som attackerats av en örn under vintern. På julafton dödades en hund av en kungsörn i Lit. Så illa gick det inte för Morris. Men örnen flyger inte mer.

– Till slut var jag ju tvungen att skjuta den för att rädda min hund, säger Lennart.

Polisen har gjort en platsundersökning och lämnat ärendet vidare till förundersökningsledare. Det är rutin när en kungsörn blir skjuten, även om det gjorts för att freda sin egen hund.

Nyårsaftonskvällen tillbringade sedan Lennart och hunden hos veterinären. Taxen Morris skadades illa, han blev bland annat illa riven runt ögonen, men repar sig. Om den vill följa med ut i skogen igen och jaga igen, det kan inte Lennart svara på.

– Han är ju väldigt medtagen. Jag gillar ju skogen och tycker att alla djur ska få finnas där, men det jag såg på nyårsafton, det var elakt, säger Lennart som nu råder andra att vara försiktiga med att släppa hunden lös i områden där man vet att det finns örn.

Annons