Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Adrenalinet får veteranen att fortsätta – kör Arctic Cat Cup för 22:a gången

/

Många av Johan Erikssons konkurrenter var inte födda när han deltog i Arctic Cat Cup för första gången. Trots att han många gånger haft tankar på att sluta är motivationen återigen på topp inför årets upplaga av tävlingen.
– Den dagen jag känner att jag inte längre är med och får tokstryk, då kommer jag att sluta direkt, säger 33-åringen inför sin 22:a start i tävlingen.

Annons

Härjedalingen Johan Eriksson är nöjd med tillvaron. Han har gett sig själv möjligheten att satsa fullt på idrotten genom att jobba under sommaren i Nordnorge för att sedan vara ledig under vintern och våren.

När Sporten når honom under mellandagarna är han i Bruksvallarna och tränar.

– Det är inte så många ställen som det går att träna på nu, men här är det jäkligt bra. Jag ligger och nöter på. Det är timmarna på skotern som är det viktiga nu, sen blir det till att ställa in maskinen efter det, säger Eriksson.

33-åringen med 99 som nummer på sin skoter har samlat fler timmar än de flesta och rutinen kan innebära både för- och nackdelar.

– Träningsvärken i början av säsongen blir värre för varje år, säger Eriksson med ett skratt och fortsätter:

– Nackdelen är att man börjar tänka mer. Man blir fegare helt enkelt. Förut såg jag bara möjligheter, nu kör jag mycket säkrare, säger Eriksson.

När Arctic Cat Cup avgörs för 44:e gången 15–16 januari blir det Johan Erikssons 22:a start. I fjol slutade han tvåa i klassen Pro Stock bakom norrmannen Martin Moland, född 1996.

– Det är alltid en speciell känsla att stå på startlinjen där. Det är en prestigetävling när det är den första för säsongen. Jag hade satt upp Arctic Cat Cup som min premiärtävling i planeringen. Det är ganska skönt att sitta på en plan. Jag ska göra allt jag kan för att vinna, säger Eriksson.

Målen för resten av säsongen är att försvara SM-guldet från i fjol och försöka stå på pallen på VM.

– Jag var sexa på VM i fjol, så om det funkar bra med träningen och jag får vara hel och frisk så ska det kunna gå.

För tillfället är han fylld av tävlingssug, men så har det inte alltid varit under hans långa karriär.

– Motivationen har gått upp och ner. Jag har varit väldigt nära att sluta några gånger, men tävlingsmomentet är så jäkla roligt. Att stå där på startlinjen och känna adrenalinet pumpa är häftigt. Det är en livsstil, säger Eriksson.

Karriären hade kunnat se annorlunda ut om han hade nappat på erbjudandet om kontrakt i USA 1997, när han var 15 år.

– Hade jag fått göra om det så hade jag tagit den chansen, men jag kände mig inte riktigt redo då, säger Eriksson.

När han får frågan om vilket hans bästa minne från Arctic Cat Cup är kommer svaret snabbt.

– 2001, när jag vann hela cupen. Jag hade tränat fruktansvärt mycket och kört ur en hel kubik med soppa inför den tävlingen. Det är det absolut bästa minnet jag har, säger Eriksson.

Arctic Cat Cup avgörs på Gräfsåsens skoterstadion 15–16 januari.

Annons