Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Emilia Dahlgren vann SM-guld – fick mindre prispengar än herrarna: "Förstår inte varför"

/
  • Emilia Dahlgren vann SM-guld i skotercross och belönades med en check som var mindre än herrarnas prispeng i motsvarande klass.

Emilia Dahlgren fick allt att stämma och vann SM-guldet i skotercross i går. Som belöning fick hon en prischeck som var betydligt mindre än herrarnas.
– Jag förstår inte varför det ska vara mindre för oss, säger Dahlgren.
– Det bygger på skillnaden i antalet deltagare, svarar Anders Karlsson från Svemo.

Annons

Läs också: Storslam för Team Walles på skotercross-SM – vann tre guld och ett brons

Gårdagens SM-final i Boden blev minst sagt lyckad för Team Walles. Emilia Dahlgren och Johan Eriksson vann båda gulden i klassen stock för damer och herrar. Men prischecken var inte densamma för klasserna.

– Jag vet inte varför det är så. Det är lite tråkigt för vi har samma kostnader och samma maskiner och allting, säger Emilia Dahlgren och fortsätter:

– Det har blivit lite bättre i år. Förut var det att det delades på alla deltagare, så om vi var tio damer blev det nästan inga pengar alls. Det är bättre, men jag förstår inte varför det ska vara mindre för oss, säger Dahlgren, som inte fått någon riktig motivering till skillnaden från förbundet.

När Sporten ringer upp Anders Karlsson på Svenska motorcykel- och snöskoterförbundet, Svemo, menar han att det är antalet aktiva som styr fördelningen av prispengarna.

– Det bygger på skillnaden i antalet deltagare, säger Anders Karlsson.

– Det där är pengar som tas från anmälningsavgifter som går tillbaka som maskinersättning. Det är helt enkelt så att många, många fler åker i herrarnas stock än i damernas, säger Karlsson.

Prispengarna fördelas i dag så att hälften av potten går till herrarnas openklass, 30 procent till herrarnas stock och 20 procent till damernas stock. Några diskussioner om att jämna ut prissummorna helt mellan damerna och herrarna har inte funnits, enligt Karlsson.

– Nej, det har det inte gjort vad jag vet.

Tror du att jämna prispengar kan locka fler åkare till damernas klass?

– Jag tror inte det. De här pengarna är ingenting mot vad det kostar att ens resa till tävlingarna. Visst är det ett hinder för sporten och att man slutar beror ofta på att det är för dyrt. Men det är bara ett fåtal som kommer åt dessa maskinersättningar också.

– Man lockar inga nya på det sättet. Det är helt andra grejer som spelar in, säger Anders Karlsson.

Läs också: Emilia Dahlgren visar form trots ryggsmärtor inför skotercross-VM: "Efter tävlingarna gör det ont, men det är det värt"

Trots att Emilia Dahlgren tyckte att fördelningen av prispengarna var märklig kunde hon glädjas åt sina framgångar. Dahlgren jagade Ellen Bäcke, Ockelbo, inför tävlingarna men fick ett gyllene läge när konkurrenten kraschade i det första heatet. Då ändrades förutsättningarna till Dahlgrens fördel och hon visste att hon kunde bli tvåa i båda heaten och ändå vinna guldet.

– Då visste jag att jag kunde släppa henne före, men det gick jättebra ändå. När jag vann det andra kände jag att det nästan borde vara klart. Då vann jag det tredje också.

Emilia Dahlgren hade inför denna säsong ingen SM-medalj alls i samlingen, men efter gårdagens seger och framgången i stadioncross i januari har hon nu två guldmedaljer.

– Jag ville gärna göra bra resultat i år och försöka ta mig på pallen. Jag värderar det här guldet väldigt högt.

Att det blev framgångarna för övriga förare i teamet betydde också mycket för Dahlgren.

– Vi lägger ner så mycket tid tillsammans i teamet och vi har jättebra gemenskap. Det kunde inte ha blivit så mycket bättre.

Läs också: Kanonstart på skotercross-VM för länsförare – två från Walles på pallen

Nu väntar VM-avslutningen i norska Alta 9 april för Emilia Dahlgren, där hon inför tävlingarna ligger tvåa och jagar Marica Renheim, Lima.

– Vad som helst kan hända, men tar jag en pallplats på VM är jag riktigt nöjd med det.

Annons