Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kanonstart på skotercross-VM för länsförare – två från Walles på pallen

/
  • Emilia Dahlgren, Walles, öppnade VM med en andraplats i finska Jyväskylä.
  • Johan Eriksson, Walles, hade en tuff start på VM, men gjorde en fin uppkörning i finalen och blev sexa.
  • Nisse Kjellström, 20-årige Söderhamnskillen, körde in som trea när VM öppnade i finska Jyväskylä.

Bruksvallsklubben Team Walles fick dubbla pallplatser när VM öppnade i finska Jyväskylä på lördagen. Allra bäst var Emilia Dahlgren som tvåa.
– Det gick riktigt bra, säger 23-åringen.

Annons

Emilia Dahlgren var trea i tidskvalet och fick en bra startposition i finalen. Det tog hon vara på bra, var tvåa ut från den tajta starten och låg kvar där genom hela finalheatet.

– Det var en tuff bana, hårt och isigt under och mycket snö. Men jag hade bra känsla och var bra med i starten, säger Emilia Dahlgren.

Åt suveräna USA-proffset Marica Renhiem, Lima, fanns inget att göra. Renheim var klart snabbare än övriga och drog ifrån på varje varv. Det var till sist endast en förare som undvek att bli varvad av den duktiga dalaföraren och det var Emilia Dahlgren.

– Hon kör jäkligt bra. Hon har en växel till än oss övriga, säger Emilia Dahlgren om Marica Renheim.

Wallesföraren från Tännäs, som varnade just för Marica Renheim inför VM-premiären, jagades hårt av norska Arctic Cat Cup-vinnaren Malene Andersson. Norskan närmade sig lite i början, men då hittade Emilia Dahlgren ny fart och drog ifrån igen.

– Jag ökade lite där och fick en väldigt stor lucka.

In i mål var sedan Emilia Dahlgren klar tvåa. En mycket stark start på VM, som avslutas med en andra deltävling i norska Alta 8–9 april, men även fint besked inför SM-finalen nästa helg.

– Jag är väl inte i riktig kanonform, men tror att det kan gå väldigt bra ändå i SM, säger Emilia Dahlgren, som där slipper Marica Renheim, men i stället ställs mot SM-ledaren Ellen Bäcke, Ockelbo, som är precis på gränsen för ung för att köra VM.

Läs mer: Emilia Dahlgren visar form trots ryggsmärtor inför skotercross-VM: "Efter tävlingarna gör det ont, men det är det värt"

På herrsidan visade Nisse Kjellström, Söderhamnskillen som kör för Walles, bra fart redan från start. Kjellström var etta i sitt kvalheat och tvåa i semifinalen efter Adam Renheim, bror till Marica och även han framgångsrik i amerikanska proffsserien.

– Det funkade jättebra hela helgen i princip, både med maskinen och körningen, säger Nisse Kjellström.

Däremot gick det tyngre för Johan Eriksson, Walles, som var åtta i kvalet och sedan tia i semin, efter en vurpa där han också skadade knät lite, och precis utanför direktplats i finalen. Dit tog sig den rutinerade föraren ändå via segern i sista chansen-heatet.

Läs mer: Mekaniker i Åsarna lyfte Wallesföraren Nisse Kjellström tillbaka till skotercrosstoppen

I finalen var Nisse Kjellström bra med direkt och låg tvåa länge bakom Adam Renheim, som i likhet med syrran Marica var i en klass för sig. Renheim drog ifrån övriga fältet och det var endast fyra förare som klarade sig från varvning.

Openfinalen kördes 15 minuter plus tre varv och det var inte mycket kvar av kvarten när Nisse Kjellström tappade bromsen helt och passerades av finske Arctic Cup-vinnaren Aki Pihlaja. Utan broms lyckades inte Kjellström svara, men öppnade VM med en fin tredjeplats.

– Jag fick en bra start och det flöt på riktigt bra tills jag började tappade bromsen mer och mer. Till slut var jag helt utan broms och då var jag tvungen att dra ner på tempot. Men jag är ändå jättenöjd med tredjeplats, de som är med här är ju grymt bra, säger Nisse Kjellström.

Johan Eriksson hade tufft startläge, och kom också ut som 20:e och sist, men körde upp sig, låg tidigt på tionde plats. Halvvägs passerade han en kvartett till och slutade sexa. En snygg och viktig uppkörning inför finalen i Alta.

Läs mer: Veteranen Johan Eriksson tog första SM-guldet i stadioncross: "En boost för kommande tävlingar"

Annons