Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Patrik Sjödin om den pinsamma machostilen: "Sluta förnedra kvinnor vid motortävlingar"

/
  • Patrik Sjödin har noterat en stinkande machostil dubbelt upp vid olika motorarrangemang. Efter den spännande damfinalen i Arctic Cat Cup så surrade speakern om att jaga pussar och hur snygg segrarinnan var, i stället för att ge mer utrymme för deras fantastiska prestationer på skotercrossbanan och en märklig syn vid VM-tävlingarna i speedway är de lättklädda damer som går framför förarna vid presentation inför varje heat.

I helgen avgörs skotercross-SM i Bruksvallarna och nästa helg har vi SM-rallyt Östersund Winter Rally i länet. Se till att de blir fria från de avarter som jag upplevt vid andra motorarrangemang.

Annons

Tyck till! Håller du med sportens Patrik Sjödin - eller har han helt fel? Kommentera ovan!

Jag är ingen motorentusiast som lockas av allt från ljudet till doften från maskinerna, men däremot fascineras jag av, och gillar att kolla på, en del motorsport. Fartfylld kamp sida vid sida och häftiga omkörningar på speedwayovalen har till exempel fått mig att följa VM-serien på tv sedan många år.

Men innan de härliga fajterna på banan ska förarna presenteras en efter en. Då skickas fyra lättklädda damer in på banan med ett paraply eller liknande för att förtydliga färgerna på startspåren och förarnas hjälmar. En helt vansinnig och onödig grej, som måste ha hängt med sedan urminnes tider – men frågan är varför den inte städats bort för länge sedan.

Förutom att jag tycker att det är pinsamt kan jag inte heller förmå mig att förstå vad som är vitsen. Tror de att det ska ge fler åskådare eller sponsorer? Snacka om att nedvärdera den underhållning som vi tittare faktiskt lockas av – själva sporten.

Årets VM-serie startar först 30 april i slovenska Krsko, så det kan hända att de nu plockat bort bikinibrudarna. Men tyvärr har jag inte så stort hopp om det.

Om inte kan jag bjuda på ett enkelt förslag för att få stopp för det. Det är ju bara för förarna att vägra köra så länge de där damerna finns kvar, det vill säga så länge deras körning och kamp inte är dragplåster nog. Då har arrangörerna inte mycket val.

Läs mer: Så är läget inför helgens SM och Sverigecup i Bruksvallarna

Tyvärr fick jag uppleva den här unkna machostilen även när jag bevakade den stora skotercrossfesten Arctic Cat Cup i början av året. Ett suveränt arrangemang med massor av spännande racing – man mot man, kvinna mot kvinna och ungdom mot ungdom.

Damerna i sporten blir allt fler och bjuder på suverän körning och insatser på banan. Men när de efter finalen ska jagas av en speaker för intervjuer så hojtar speakerkollegan något i stil med att "om han skyndar sig kanske han kan få en puss av dem".

Läs vad arrangören har att säga om de sexistiska kommentarerna här

Jag blev så paff att jag inte fann mig och noterade de exakta citaten, men kort efter slängde han även ur sig: "Kolla in den norska segrarinnan, hon är en riktig snygging. Men se upp, för hennes sambo kör i Stock-finalen alldeles strax".

Tv: Se damfinalen vid Arctic Cat Cup i skotercross

Förutom dessa snaskiga kommentarer späddes machostilen i högtalarna på med diverse glorifierande fyllehistorier. Den ena efter den andra föraren lyftes fram som att de var duktiga på att festa och fira sina framgångar på banan i baren.

Detta inför de stora slukande öronen på sportens framtid – ungdomarna. En hel del som precis hade kört själva och andra som stod i publikhavet, fick nu lära sig att när man kört en tävling så hör det till att man hivar i sig rejält med alkohol efteråt. Så onödigt och så dumt att jag hoppas och tror att det var en engångsföreteelse.

Låt prestationerna stå för sig själva, på alla sätt – det förtjänar idrottsmännen och -kvinnorna.

Arrangörens svar efter sexistiska kommentarerna: "Det är en ickefråga för oss"

Annons