Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Volvos självkörande bilar snart på vägarna

/

Volvo presenterar nu en lösning med självkörande bilar i trafiken – med "vanliga" människor bakom ratten.
 – Ambitionen att vem som helst ska kunna sitta bakom ratten i normal trafik på allmänna vägar – är helt nytt, säger Peter Mertens hos Volvo personvagnar.

Annons

Volvos projektet Drive Me är inne på sitt andra år. År 2017 levereras 100 självkörande bilar till kunder på utvalda vägar i och omkring Göteborg.

Pilotprojektet är ett samarbete mellan lagstiftare, transportmyndigheter, en storstad och en fordonstillverkare. Målsättningen är att uppnå hållbara transporter och en krockfri framtid.

Volvos system är utvecklat för att klara av alla trafiksituationer när bilen körs i autonomt läge.

Den tuffaste utmaningen är att utveckla en autopilot som är tillförlitlig såväl i trafiksituationer som vid eventuella tekniska fel.

Till en början kommer bilarna att köras i autonomt läge endast på lämpliga vägar, där det till exempel inte finns mötande trafik, cyklister eller fotgängare.

 – Det går inte att nöja sig med ett 99 procent tillförlitligt system, utan du behöver komma mycket närmare 100 procent, säger Erik Coelingh hos Volvo.

Volvo Cars räknar med att autonom körning kan minska bränsleförbrukningen. Den kan också ge ett bättre trafikflöde och öppna upp möjligheter för stadsplanering och mer kostnadseffektiva investeringar i infrastruktur.

Systemet består av flera sensorer, positioneringssystem och intelligenta broms- och styrtekniker. Det gör det möjligt att spendera tiden i bilen till annat än att köra.

Autopilotsystemet är utvecklat för att klara av alla trafiksituationer och i många lägen ska systemet reagera snabbare på trafiksituationer än en människa.

Om något i systemet skulle fela finns även ett reservsystem.

När det inte är möjligt att använda autopiloten uppmanas föraren att ta över igen. Gör föraren inte det kör bilen automatiskt åt sidan och stannar på en säker plats.

 

Mer läsning

Annons