Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Motorbranschen är i en förändringsfas – ”teknik är för alla”

Behovet av nyrekrytering förväntas bli stor.
Vid Jämtlands Gymnasium är i dag nära nog hälften av fordonseleverna tjejer.

I flera mörka konjunkturprognoser är motorbranschen ett lysande undantag. Vid Jämtlands Gymnasium på Fyrvallaområdet i Östersund finns fordons och transportprogrammet.

Programmen vänder sig till ungdomar som är intresserade av fordonsteknik, transporter och logistik. Andelen tjejer har ökat markant de senaste åren.

– Vi är väldigt glada över att så många flickor söker sig hit. Vi har under flera år försökt att få till oss fler kvinnor i branschen. I årets kull är nästan 40 procent tjejer av alla fordonselever på skolan, säger Kjell-Åke Skog rektor på Jämtlands Gymnasium på Fyrvalla.

Framtidsutsikterna för elever som valt fordonsteknisk inriktning i transportprogrammet är mycket goda. Transportbranschen kommer behöva nyanställa cirka 5 000 personer de närmsta åren.

Många som nu lämnar branschen är män.

– Jovisst, är det en gubbig bransch men vi är här för att ändra på det. Det är viktigt att förtydliga bilden av vad en mekaniker gör, och visa att teknik är för alla, tjejer som killar, säger, Evelina Persson.

Flera av tjejerna har en tydlig riktning vad de ska göra i framtiden en av dem är Maja Johansson och hon ska in i åkeribranschen. hennes pappa, farfar och flera vänner jobbar i åkeribranschen.

– Jag har mer eller mindre vuxit upp i en lastbil och det är en miljö som jag trivs väldigt bra i. Jag vill gärna jobba i den men inte uppfattas som en flicksnärta som inte vet vad jag pratar om som det tyvärr är i dag på många ställen, säger Maja Johansson.

Fordonsägare ökar över hela landet, och det är kvinnors ägande som ökar mest. Andelen kvinnor som äger ett fordon har ökat med över 80 procent sedan mitten på 80-talet, motsvarande siffra för män är ungefär 20 procent.

Alla tjejer vi pratade med på Jämtlands Gymnasium var mycket motiverade över sitt val och ser sin framtid inom fordonsindustrin.

– Jag ser det som en självklarhet att jobba med bilar och tror att det är bra för branschen att vi tjejer blir fler, säger Jonna Rodin, Storlien.

Jämtlands Gymnasium på Fyrvalla jobbar aktivt för att kunna arbeta för ett jämställt samhälle och då behöver destruktiva manlighetsnormer utmanas och förändras menar man.

– Vi har under flera år jobbat aktivt för att få in tjejer på skolan och bearbetar de olika könsrollerna i och utanför skolan, säger Annika Paulsson Björmo, kurator vid Jämtlands Gymnasium.