Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Favoriterna mot väggen inför final

/
 • Blir det Mariette, Måns, Eric eller Jon Henrik som tar hem segern i Melodifestivalen? Måns Zelmerlöw tippar på Jon Henrik Fjällgren som i sin tur tror på Måns.erlöw tippar på Jon Henrik Fjällgren som i sin tur tror på Måns.  Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT
 • Måns Zelmerlöw, Eric Saade, Mariette Hansson och Jon Henrik Fjällgren tippas göra upp om segern i Friends Arena på lördag.  Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT
 • Räcker Eric Saades scenshow hela vägen?  Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT
 • Slipper Mariette tygkaos i finalen?  Foto: OLA TORKELSSON / TT
 • Måns Zelmerlöw tippar på Jon Henrik Fjällgren  Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT
 • Måns tror att
 • Fyra potentiella vinnare i Melodifestivalen: Mariette, Måns, Eric och Jon Henrik.  Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT
 • Vem är mest deffad?

Vem har starkast scenshow, vem är mest vältränad och vad handlar egentligen Jon Henrik Fjällgrens nummer om? Vi ringde upp förhandsfavoriterna Mariette, Måns Zelmerlöw, Eric Saade och Jon Henrik Fjällgren för enskilda intervjuer.
Varning för spoiler: de vet vem som vinner årets Melodifestival.

Annons

Ni är favoriter till att vinna Melodifestivalen och har alla spektakulära nummer. Hur stor roll kommer scenshowen att ha när tävlingen avgörs?

MZ: Väldigt stor. Jag tror att våra låtar har vuxit ytterligare i och med numren och det handlar nog i slutändan om vilket nummer folk känner mest för.

JHF: Man har ju märkt att det är många som kommenterar numret, men personligen tycker jag att det är låten som ska avgöra det.

Folk säger att Måns Zelmerlöws nummer är plagierat, hur stulet är det?

M: Idén är väldigt stulen. Det är supersnyggt, men visst är det snott.

Okej, men varför snodde du en låttitel av Journey?

M: Miss Li har skrivit låten. Hon har aldrig lyssnat på Journey och visste inte att de hade en låt med den titeln.

Måns, varför ritade ni inte en egen streckgubbe?

MZ: Man hämtar alltid inspiration från en massa olika grejer. Benke (Rydman, numrets upphovsman) ritade en gubbe utifrån sitt huvud och den råkade hamna väldigt nära den i A Dandypunks video. Sedan har vi gjort en egen story av det hela.

Hur ska man tolka Jon Henriks nummer?

ES: Det känns väldigt svenskt, eller ursvenskt. Det är coolt, antar jag.

M: Jag antar att det hör ihop med texten, men jag förstår inte texten.

Okej, Jon Henrik?

JHF: Det har varit streetdance och breakdance och all möjlig dans i Melodifestivalen, men det har aldrig varit sydsamisk dans och den vill jag ha upp. Norrskenet bakom mig kanske man kan göra bättre, men man kan ju inte ta dit riktigt norrsken. Trumman är mitt hjärta som slår och slår. Elden är mitt hjärta som brinner av kärlek. Sedan är det vinter, helt enkelt.

Det här med superkroppar har blivit lika självklart i Melodifestivalen som Carolafläkten. Vem av er är egentligen mest vältränad?

M: Jon har så mycket kläder på sig jämt att jag aldrig har sett hans kropp. Jag skulle säga att jag har snyggast magmuskler, men jag tror att Måns är mest vältränad.

MZ: Jag skulle säga att det är Jon Henrik, det känns som att han är extremt deffad.

JHF: Det är nog jag faktiskt. Jag har boxats halva livet. Sen blir man väldigt tränad av att springa i djupsnö och köra snöskoter hela dagarna.

ES: Det är jag. Mitt nummer är det svåraste att genomföra så jag är tvungen att vara det.

Vad talar för att du ska vinna?

ES: Responsen på låten har varit fantastisk. Och jag vet att jag har helt galna fans som kommer att ge mig ett grymt stöd röstningsmässigt.

MZ: Jag tycker att jag har en låt som skulle funka väldigt bra i Eurovision. Och jag har ett nummer som är väldigt eget.

JHF: Att det är annorlunda och sticker ut, och det är en samisk show kan man säga. Det är jojk, det är speciellt.

M: Min fantastiska låt som Miss Li och Sonny Gustafsson har skrivit. Den har ett tydligt budskap om att aldrig ge upp och att våga följa sina drömmar. Sedan är det ett riktigt snyggt scenframträdande. Det blir en fin tavla i folks vardagsrum.

Vem vinner?

MZ: Jon Henrik. Han är väldigt go och charmig på scenen och har ett udda nummer.

JHF: Måns. Han har ett väldigt häftigt scennummer och han är väldigt älskvärd som artist.

ES: Om man kollar på vad folk gillar och vilka låtar som har spelats på radion och så där så är det jag eller Måns, kanske även Mariette eller Jon Henrik Fjällgren. Det är extra kul att det är jag och Måns, vi bor grannar och har sett fram emot att få pussas i finalen.

M: Jag vet ju hur boysen brukar snacka. Jag hoppas och tror att det är "Don’t stop believing". Det är kaxigt att säga, men nu är det tävling.

Carl Cato/TT

Therese Lindström/TT

Annons