Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från gamer till stjärnproducent

För inte längesedan satt Alan Walker hemma i norska Bergen och spelade dator. Nu har stjärnskottsproducentens mest kända låt "Faded" över en halv miljard visningar på Youtube. I helgen spelar han på festivalen Weekend i Stockholm.

Annons

Det har gått fort för Alan Walker. I slutet av 2015 släppte han singeln "Faded". Ett drygt halvår senare har låten inte bara hunnit skramla ihop till drygt 544 miljoner visningar på Youtube och liknande siffror på Spotify – 18-årige Walker kan också se tillbaka på sitt livs första liveuppträdande. Men inte det sista.

Jag har slutat skolan nu. Fokus ligger på att släppa mer musik och turnera runt världen, säger Alan Walker.

Datorn som redskap

Alan Walker föddes i Northampton av en engelsk far och norsk mor. Vid två års ålder gick flyttlasset till Bergen – staden som fostrat storheter som Edvard Grieg, Kings of Convenience och dj-kollegan Kygo.

På grund av den succé som musiker från Bergen stått för tror jag att många andra därifrån vill veta hur man gör. Det tror jag leder till att fler och fler vågar prova.

Alan Walker har tagit bakvägen till sin framgång. Under uppväxten spelade han aldrig något instrument ordentligt, utan var mer intresserad av datorer och programmering. Han började som gamer, lärde sig sedan hur man gör egna spel och blev för några år sedan nyfiken på hur musikproduktion fungerar.

Det är ett ganska stort steg mellan att göra datorspel och att skapa musik. Men jag tror ändå att det kan finnas vissa likheter i hur man får alla bitar att falla på plats, hur man sätter ihop allt.

Musik som flyter fram

Till skillnad från många av kollegorna inom den elektroniska musiken producerar Alan Walker inte uppumpad partyhouse. I stället inspireras han av filmmusikkompositörer som Hans Zimmer ("Interstellar", "Lejonkungen", "Thelma & Louise") och Steve Jablonsky ("Transformers", "The Island"). Musiken flyter fram.

Jag gör ganska känslosam musik. Downtempo, men ändå upplyftande.

Med det tror han sig också ha fått en lite bredare publik än annan musik i samma genre. Inte bara de unga lyssnarna, utan också människor över pensionsåldern. Och ja, det går faktiskt att dansa till känslosamma, mer stillsamma låtar.

Ja, folk dansar, de försöker. Men det kanske inte är dans, utan mer "chill moving".

FAKTA: ALAN WALKER

Född 1997 i Northampton, England.

Flyttade till Bergen i Norge vid två års ålder.

Alan Walker började göra musik 2012. Hans första singel "Fade" släpptes 2015 och fick stort genomslag i datorspelsvärlden. Många använde låten som soundtrack till spelvideor. Det ledde till ett avtal med Sony och en nyversion av låten, där Iselin Solheim lade sång. "Faded", som uppföljaren fick heta, blev en jättehit och gav Alan Walker uppmärksamhet över hela världen.

Hans senaste singel heter "Sing me to sleep". Även där medverkar Iselin Solheim.

För tillfället arbetar Alan Walker på nya låtar i en studio i Oslo.

Annons