Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inspirerande tal från en inspirerande man

Han anses som en av världens bästa bassister och släppte i somras sin tionde solobasskiva. Magnus Rosén har sålt hundratusentals skivor och spelat inför hundratusentals människor. På onsdagen var han i Sveg och berättade om hur viktigt det är att tro på det man gör och göra det man tror på.

Annons

Magnus Rosén bjuder Svegs skolelever på ett smakprov av bas i världsklass.

2007 lämnade han Sveriges då största hårdrocksband Hammerfall för att fokusera på egna projekt. Ett sådant är att åka runt för att föreläsa och efter att ha turnerat världen runt kom han på onsdagen till Svegs Folkets hus.

Det var Härjedalens kulturchef Patrik Byström som drog ihop föreläsningen. Elever från högstadiet och gymnasiet fyllde stora salen och applåderade entusiastiskt när Magnus Rosén visade vad han lyckats åstadkomma i livet genom att tro på sina drömmar och följa sina mål.

Några av de saker som ungdomarna reagerade mest på var de flerfaldiga nomineringarna till prestigefulla priser, hans experimentella framträdanden med bland annat balettdansöser, Sveriges symfoniorkester och när han hängande i luften spelade bas i Göteborgs hamn medan kranar rörde sig i takt med musiken. Men efter att Magnus dragit iväg med en demonstration på hur en bas kan spelas uppstod nog ändå dagens största jubel.

Folkets hus var fyllt med elever och lärare från högstadiet och gymnasiet när Magnus Rosén berättade om delar av sin osannolika livshistoria.

– Magnus är ju en perfekt förebild för ungdomar och tyvärr saknas ibland sådana. Förhoppningsvis kan han både inspirera och även ge lite nytt blod till kulturskolan som på slutet i synnerhet haft svårt att nå unga killar, säger Patrik Byström.

Magnus Rosén har spelat bas i snart 40 år och i frågestunden efter föreläsningen svarade han att det fortfarande är lika kul och spelar varje dag. Frågorna var om allt från hur mycket pengar han tjänar till vilken bil han kör och Magnus poängterade flera gånger att han lyckats med musiken men oavsett vilken dröm man har och vad man vill är det viktigt att tro på det så att man hela tiden styr skeppet mot det. Att lyckas med det man gör handlar om att inte ge upp och att använda sin kreativitet till något bra - inte något destruktivt.

– Jag tycker det är spännande att dela med mig om mitt liv och mig själv. Förhoppningsvis inspirerar det unga att tro på sina drömmar och visioner. Det är vi vuxna som måste ge ungdomarna känslan att allt är möjligt men det saknas lite i samhället som tenderar att fokusera på det negativa allt för ofta, säger Magnus.

Magnus Rosén tar en selfie från scenen.

De inspirerande historierna följde varandra - allt från hur han spelat för att samla in mat åt fattiga i Sydamerika till hur han följt med Sveriges hälsominister till Kina för att berätta om hur basens tongångar kan ha läkande effekt. Men även om hans budskap är att man ska följa drömmen betonar Magnus samtidigt att man inte får tappa fotfästet om verkligheten.

– Som ung är man lätt naiv och vill ha resultat på en gång men det är få förunnat att få det. Och skulle man få det är det lätt att framgången förblindar en. Att bli känd betyder inte att man är bättre än någon annan, tappar man fotfästet och rampljuset slocknar blir det lätt att man mår dåligt. Samma om man inte lyckas. Så det är viktigt att både ge hopp så unga inte känner det är hopplöst men också klargöra att det är en tuff värld, säger Magnus som dock är noga med att poängtera att tror man på något tillräckligt mycket är det också möjligt.

Magnus Rosén i Sveg.

Annons