Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jon Henrik vann Talang överlägset

/
  • Jon Henrik Fjällgren med pappa Jan och mamma Ulla. Delar av vinsten planerar han att använda för att stödja arbetet mot diabetes.
  • Av tio finalister kan bara en vinna. Och den här gången blev det Jon Henrik Fjällgren från Mittådalen.
  • I bakgrunden till Jon Henriks jojk om sin hembygd projicerades jättelika bilder från hans barndom. Ett uppträdande som berörde många.
  • Jon Henrik tog plats på scen.
  • Robert Aschberg och de andra jurymedlemmarna hade alla Jon Henrik som favorit.

Med jojken "Mitt hem är mitt hjärta" sopade Jon Henrik Fjällgren banan med konkurrenterna i finalen i Talang i TV3.
– Utan kärleken till min hembygd hade jag inte vunnit, säger han.

Annons

Tredje gången gillt. När tonerna av Jon Henrik Fjällgrens jojk "Mitt hem är mitt hjärta" tonat ut i hockeyarenan i Södertälje visste jublet inga gränser. Och när Adam Alsing presenterade vinnaren, inför 2000 andlösa åskådare bröt det loss igen. Jon Henrik Fjällgren, renskötare från Mittådalen, tog hem segern i talang med 29 procent av tittarnas röster.

– Han har något som är alldeles äkta, någon som verkligen träffar djupet av folks hjärtan, säger Robert Aschberg, en av jurymedlemmarna.

– Jag vet inte riktigt vad jag ska säga, säger en smått chockad men lycklig Jon Henrik Fjällgren, när jublet lagt sig och alla medier har fått sina intervjuer.

– Utan kärleken till min hembygd hade jag inte stått här i dag, säger han och berättar att jojken som han uppträdde med i finalen var helt nyskriven. Inte ens föräldrarna hade fått höra den tidigare.

– Den här jojken bara kom till mig. Det var som en självklarhet att det var den jag skulle ha här i finalen. Den berättar vem jag är, säger Jon Henrik som tidigare bara spelat den för en kamrat.

– Hon grät när hon hörde den.

Jon Henrik Fjällgrens segertåg började i det allra första talangprogrammet för säsongen, tidigare i våras. Då klev han in på scenen inför en något skeptisk jury, iklädd kolt och skinnmössa. När han var klar med sin jojk om kamraten Daniel, som gått bort i diabetes, satt jurymedlemmen Tobbe Karlsson med tårar i ögonen. En enhällig jury skickade honom till delfinal.

Där skakade rösten lite i jojken om hans pappa men han gick trots det vidare till final där vinstsumman var en miljon kronor. En final där samtliga jurymedlemmar hade honom som favorit. Och som han också vann överlägset.

– Jag ville ge allt här i kväll, ge hela mitt hjärta, säger han.

Vad tror du din framgång har för betydelse för jojken som musikstil?

– Jag vill vara med och lyfta jojken. Och varje gång som den påverkar ett hjärta blir den större. Kanske kan det också ge mer förståelse för samernas situation.

På plats i Södertälje, för att heja fram Jon Henrik, fanns bland annat mor och far, Ulla och Jan Fjällgren.

– Jag är stolt. Jag har alltid trott på honom, ända sedan han började klinka på gitarr och piano, säger Jan Fjällgren.

– Och vi vill tacka alla som röstat på honom, säger Ulla Fjällgren.

Under programmet sa Jon Henrik att han vill lägga en del av prissumman på kampen mot diabetes, eftersom hans bästa vän dog i just den sjukdomen.

– Jag har också alltid drömt om att spela med en symfoniorkester, säger den nyblivne talangvinnaren och avslöjar kanske en del av framtida musikplaner.

Annons