Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Lele Lele" spelar bulgarisk folkmusik i Lillhärdal

/

Härjedalens kulturcentrum utlovar bulgariskt sväng när sex musiker intar scenen på lördag kväll i Lillhärdal.
– Det blir fantastiskt, så mycket kan jag lova, säger Flavia Devonas på kulturcentret.

Annons

Tipset om kvartetten "Lele Lele Orchestra", som är baserad i Stockholm, kom bland annat från den bulgariske ambassadören i Sverige, Svetlan Stoev, som i januari 2014 besökte Lillhärdals Kulturcentrum. Då spelade den världsberömda pipspelaren Theodosii Spassi på musikfestivalen Härjedalspipan revisited i Lillhärdal, även han från Bulgarien.

Förutom den bulgariske ambassadören var det fler som berättade om "Lele Lele Orchestra" och tyckte att kulturcentret borde bjuda in gruppen.

– Och nu, snart två år efteråt har vi lyckat göra verklighet av det, berättar Flavia Devonas.

Kvartetten bildades 2003 och har sitt fokus på bulgarisk och balkan-romsk folkmusik som de spelar både för "ångande dansgolv och sittande publik" enligt pressmaterialet från Härjedalens kulturcentrum. Den svensk-norsk-bulgariska gruppen består av Mihail Dinchev på tambura och sång, Moa Danielson Grimstad, tupantrumma, Lachezar Karadzhov, trumpet och Stian Grimstad på tuba. Med sig till Lillhärdal har gruppen också två gäster från Bulgarien som man samarbetat med under en tid, Sonya Bakoeva på sång och Todor Bakoev som spelar gadulka, en slag traditionell bulgarisk gitarr.

För den som vill lyssna in sig släppte gruppen en skiva för några år sedan som finns på Spotify, "Lele Lele", heter den.

Om det blir något ångande dansgolv på Härjedalens Kulturcentrum på lördag återstår att se men om lusten finns kanske spelandet fortsätter hemma hos någon hugad lokal speleman eller på någon närbelägen krog. Det har hänt förut i samband med att folkmusikartister uppträtt i Lillhärdal.

– De stannar i Lillhärdal över natten. Vi har inte spikat något officiellt men jag tror säkert de är öppna för allt möjligt, säger Flavia Devonas.

Annons