Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Peter Jezewski berättar om sin rockföreställning i Sveg och uppståndelsen kring hans SD-spelning

Svegsaktuella Peter Jezewski hamnade på torsdagen rejält i fokus. Efter en spelning på en festival arrangerad av Sverigedemokraterna blev Jezwski kontaktad av Gustaf Fröding hotell i Karlstad, där han var bokad för fem julshower, som undrade om han stöttade SD. När Jezewski klargjort att han gjorde det avbokade hotellet spelningarna, vilket rönt stor uppmärksamhet.

Annons

Uppdatering: Hotellet gör en pudel och låter Jezewski spela.

– Det har fått stor uppståndelse under dagen. Helt plötsligt är jag etta på Spotify och har fått hundratals nya vänner i sociala medier så folk har gett ett enormt stöd men det är ganska skrämmande att man går till handling och avbokar en för sina politiska åsikter, berättar Peter Jezewski som blev känd med The Boppers i slutet på 70-talet.

Peter Jezewski anser att händelsen är ett påhopp på yttrandefriheten och hans politiska sympatier. Hans politiska ställningstagande bör inte påverka hans musikaliska arbete och tar som exempel att han tidigare spelat i fängelsen inför brottslingar av alla sorter utan att det varit ett problem.

– Då har man kanske spelat inför mördare, våldtäktsmän och pedofiler men det ses som att man gör någonting bra. Helt plötsligt är det som att man anknyter till en terrorgrupp eller något. Men folk från alla politiska håll, även de som inte delar mina åsikter, har hållit med om orättvisan i detta, säger Peter Jezewski som inte tror att det påverkar hans aktuella turné negativt.

– Med tanke på uppståndelsen kanske det påverkar biljettförsäljningen positivt, skrattar han.

Den pågående turnén kommer till Sveg på fredag 9/9 och är enligt Peter Jezewski mer som en rockföreställning än en konsert.

– Den berättar historien om mitt uppgång och fall, kan man säga. Hur det gick till då jag fastnade i rocklivet med allt vad det innebär. Det blir lite som en musikalisk tidsresa där jag, som turnéns underrubrik "från blockflöjt och mellanöl till boppers och Bebopaluba" antyder, börjar med musik från när jag var väldigt ung och sedan jobbar mig framåt.

Den två timmar långa konserten är väldigt utelämnande och tar bland annat upp Peters alkoholproblem men också goda minnen som när han turnérat över världen och träffat fantastiska människor.

– Stora saker som alkoholdebuten, när man började spela och så vidare berättas genom musik som i mitt liv har haft en koppling till det. Så det blir lite Ted Gärdestad, The Beatles, Simon & Garfunkel i en ordning som passar historien.

Jezewski spelade senast i Sveg i april, då med turnén Bebopaluba.

Annons