Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pop från Funäsdalen hyllas internationellt

/
  • Trion World Tour består av Merike Kjaergaard, Tobias Gerhardsson och Felix Hedberg. De beskriver sin musik som stämningsfylld pop.
  • Tobias Gerhardsson håller Beatles högt, för deras uppfinningsrikedom och musikaliska grepp som fortfarande används.
  • Merike Kjaergaard återkommer ständigt till funk, jazz och soul. Bland hennes favoriter finns artister som Monica Z, Rigmor Gustafsson, Nisse Landgren och Merit Hemmingsson.
  • Felix Hedbergs farfar Olle Hedberg var etablerad jazzmusiker i Stockholm och spelade med bland andra Povel Ramel och Charlie Norman.

Efter två års tystnad släppte bandet World Tour från Funäsdalen nyligen singeln ”Surreal”.
Bandets musik är internationellt omskriven, uppskattad av kritiker och har dessutom blivit något av ett internet-fenomen.

Annons

I en källare i Funäsdalen har trion World Tour skapat musik som blivit något av ett fenomen. Bandet består av Felix Hedberg och Merike Kjaergaard från Funäsdalen samt Tobias Gerhardsson från Svenstavik.

Även om deras produktion har varit sparsam, är intresset för bandet desto större. SVT:s musikredaktion har bland annat genom sin blogg PSL flera gånger under åren uttryckt sin stora uppskattning för bandets alster. När Musikguiden i Sveriges Radio P3 år 2012 listade årets 100 bästa låtar fanns World Tours ”Believe” med på plats 28.

För bandets tre medlemmar har vägen in i musikskapandet varit mer eller mindre krokig.

– Jag fick mycket kultur under min uppväxt. Hemma var det alltid mycket musik och konst. Även om utbudet var begränsat här i Funäsdalen, tog vi del av det på annat håll genom många resor. Min mamma är musiker och spelar saxofon, klarinett och piano, säger Merike som läste musik på gymnasiet i Östersund.

För Felix del kom musiken först och främst via hans pappas stora skivsamling.

– Pappa var discjockey, så jag har lyssnat jättemycket på skivor. Det var omslagen som fångade mitt intresse och pappa spelade saker som han uppskattade. Det har gett mig många ingångar. Jag började spela trummor tidigt, och i skolan spelade jag i punkbandet Jolly Hazard, säger Felix.

Trots att Tobias redan som ung tog pianolektioner, var det främst tillsammans med sin bror som han hittade vägen in i musiken, genom att bägge letade musik på nätet.

– Jag började tidigt experimentera med musikprogram på datorn, säger han.

Tobias och Felix historia började i gymnasiet då de pluggade media tillsammans. En kväll framför datorn gjorde de sin första låt. Med inspiration av australiska bandet The Avalanches gjorde de musik genom att klippa och klistra en stor mängd samplingar.

– De kollage-låtarna la vi upp på Myspace, och då blev vi uppmärksammade i bloggar. En klubb i Stockholm ville att vi skulle komma dit och spela, berättar Tobias.

Duon tog namnet I always wanted a pony, och 2009 spelade de på Storsjöyran. Året därpå tog de namnet World Tour, och ändrade inriktningen en smula.

– Vi ville göra ”riktiga” låtar, och spela in dem från grunden, säger Tobias.

Första alstret ”Sparks” blev omtalad bland svenska indiepuritaner och låten gick som en löpeld i bloggosfären och genererade sedermera ett skivkontrakt i USA på bolaget Cascine.

Duon blev en trio när Felix och Tobias slog sig ihop med Merike strax därpå. Felix och Merike kände till varandra, men hade ingen närmare kontakt än så. I ett pannrum i Funäsdalen spelade de sedan in EP:n ”Believe” som släpptes 2012.

– Det var skitkul. Jag hade inte gjort något musikaliskt på länge, så det passade bra, säger Merike.

– Det var lite blyghet och integritetsbarriärer att ta oss över först, så det tog lite tid innan vi visste vad vi skulle göra, berättar Felix.

Sedan blev det tyst. I två år.

I februari släppte bandet singeln ”Surreal” på svenska skivbolaget Emotion. Även den låten väcker medial uppmärksamhet – och ett intresse för att bandet ska släppa mer musik.

– Vi har mycket material, och kanske är det nördigheten som gått för långt. Vi kan sitta länge med att få till ett visst trumljud. Vi har också haft en del teknikstrul med datorer som har kraschat, säger Tobias.

De medger att det möjligen till viss del även beror på skrivkramp, men också att de inte blivit nöjda med det de presterat.

– Kanske skulle vi ha haft någon fler bredvid som lyssnat, när vi tyckte att allt vi gjorde blev dåligt, säger Felix som samtidigt menar att det aldrig varit aktuellt att anlita en producent.

Nu finns 10–11 tänkbara låtar, och skisser till ett 50-tal. Men om det sedan blir en LP, EP eller singlar är än så länge oskrivet. Att något ska släppas under året kan de – i princip – lova.

– Nu har vi sagt att vi ska sätta oss och arbeta på allvar, säger Felix och skrattar.